26.9.2024. 18:10
0
Ko će biti prvi regrutovan u Vojsku Srbije?
FOTO: AP
Od septembra 2025. godine u Srbiji se vraća obavezan vojni rok i kao što je poznato služiće ga regruti od 19. do 27 godine, a sada je otkriveno i ko će biti prvi regrutovan.

Ipak, prije nego što se pozabavimo tim detaljima, kratko ćemo podsjetiti na to da će svi regruti biti podijeljeni u tri grupe, a zna se da će najmlađi regruti koji žele da služe sa oružjem biti u vojsci 75 dana, stariji od njih će najvjerovatnije biti nešto kraće, dok će vojni rok najduže služiti oni koji ulože prigovor savjesti i oni će biti u "civilnoj vojsci" (bez oružja) ukupno 155 dana.

Takođe, iz Ministarstva odbrane Srbije rečeno je da će svi oni koji budu odlagali vojnu obavezu, morati da odu u vojsku sa ili bez oružja najkasnije do 30. godine života.

Ko će biti prvi regrutovan?

U ovom trenutku zna se kako će teći sam vojni rok, ali prije svega i to ko će biti prvi regrutovan u Vojsku Srbije.

To će biti mladići rođeni 2006. godine, dakle oni koji su napunili 19 godina i koji će iduće godine završiti srednju školu. Za njih je predviđeno obavezno služenje vojnog roka u trajanju od 75 dana.

"Prvo će biti regrutovani mladići 2006. godine jer svaki dan i godinu koje čekamo mi gubimo generacije mladih vojnika. U jednoj klasi računali smo na do 20.000 vojnika – regruta na godišnjem nivou. Dakle dva i po mjeseca po 5.000 njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu", kazao je  Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba.

Kako će teći obuka?

Prvih 30 dana vojnog roka ovi regruti će provesti na obuci za određenu vrstu gađanja, obuke za ličnu opremu i raditi vježbe koje se odnose na Zakon za zaštitu, kao i sanitetsku obuku i obuku za prvu pomoć.

Drugi mjesec se ulazi u određenu taktičku obuku, da li ste strijelac, puškomitraljezac…

"Uključeno je i dopunsko pešadijsko gađanje, dnevno i noćno, dok u onih posljednjih 15 dana radiće se na realizaciji sadržaja u logorskim i terenskim uslovima", otkrio je Mojsilović.

Kako je dalje rekao, u devet centara za obuku širom zemlje biće korišćen instruktorski pristup, dok će ostali vojnici po garnizonima sticati obuku i osposobljavanje unutar brigada i kopnene vojske.

Kako će i koliko služiti vojsku stariji od 19 godina?

Vjerovatno najveće pitanje u vezi sa obaveznim služenjem vojske biće kako će služiti vojni rok stariji od 19 godina, odnosno oni koji studiraju ili su već počeli da rade.

Mojsilović je odgovarajući na ovo pitanje kazao da će oni ići u centre za obuku i da je plan da se sa njima radi malo kraće od 75 dana.

Šta je sa onima koji rade?

Načelnik Generalštaba je naveo da mirovanje radnog odnosa mora biti zastupljeno u ovom slučaju i naveo da je "tako nešto moguće u javnim preduzećima".

"Cijenimo da nema mnogo slučajeva zaposlenih preko interneta u tim godinama, kad neko ima 19 godina. Imamo ideju da predložimo vladi da oni koje imaju kredite a treba da budu regrutovani dobiju moratorijume na otplatu barem za ta dva i po mjeseca", pojasnio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Kako je dalje pojasnio, ideja je da kad vojnik odsluži vojni rok bude u ratnom rasporedu u garnizonu najbližem mjestu odakle dolazi.

Koliko će u vojsci biti "civilci" i kakva će biti njihova služba?

Treću grupu regruta činiće oni koji ulože prigovor savjesti što je ustavno pravo zbog čega će moći da služe vojsku bez oružja i to ukupno 155 dana.

Podsjeća se da u svijetu postoje dva modela "civilne vojske", a to su služenje u civilnim ustanovama i služenje u kasarni bez oružja.

Ali, ovdje se navodi da je ranije služenje u civilnim ustanovama bez uniforme često zloupotrebljavano, pa je ideja Generalštaba vojske Srbije i Ministarstva odbrane da se i civilna vojska služi u kasarni samo bez oružja.

"U vojsci postoje zanimanja i specijalnosti u kojima se ne zahtjeva i za koja ne morate da se obučavate da držite pušku. Ali i ti regruti biće na obuci. Oni koji ne bi bili obučavani za pucanje bili bi u vojnom roku u trajanju od 155 dana. Nema razlike između vjerskih i nacionalnih elemenata u vojsci, pa tako možete da budete i vatrogasac u vojsci", dodao je Milan Mojsilović, prenosi Blic.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.