26.9.2024. 19:08
0
Bećirović govorio i pred Vijećem sigurnosti, spominjao i svesrpski sabor
FOTO: UN
Vijeće sigurnosti UN-a jučer je održalo debatu pod nazivom "Očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti - Vođstvo za mir". U okviru ove debate prisutnima se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Njegov govor prenosimo u cijelosti.

- Savremeni svijet suočen je s novim geopolitičkim, geoekonomskim, geoenergetskim, sigurnosnim, demografskim i drugim izazovima.

Svjedočimo najsloženijem vremenu u historiji ljudske civilizacije. Živimo u najranjivijem razdoblju, u kojem nas politička ili neka druga pogreška mogu dovesti do rata katastrofalnih razmjera.

Novi globalni izazovi multipolarne rekonfiguracije svijeta zahtijevaju ozbiljne odgovore.

Naša je dužnost boriti se za mir.

Mi u Bosni i Hercegovini smatramo da je mir najviša vrijednosti i temeljni uslov za progres čovječanstva.

Mir nije samo koncept koji treba shvatiti kao odsutnost oružanog sukoba. On zahtijeva dublje razumijevanje, ne samo na međunarodnom, nego i na nacionalnom nivou.

Zajedno gradimo kulturu mira.

Bez afirmacije i jačanja kulture mira, čovječanstvo teško može preživjeti.

Kultura mira je skup vrijednosti, stavova i načina života utemeljenih na: poštovanju života, promoviranju svih ljudskih prava, promoviranju nenasilja i poštovanju načela suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država.

Gdje smo mi danas? Da li smo naučili temeljne historijske lekcije nakon Drugog svjetskog rata?

Ovdje, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, posebno upozoravam na opasnost nedavno održanog tzv. svesrpskog sabora u Beogradu.

Deklaracija usvojena na ovom panetničkom saboru flagrantno ugrožava nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao i nekih drugih država u Jugoistočnoj Evropi.

Također, Deklaracija tzv. svesrpskog sabora je suprotna međunarodnom pravu i predstavlja krajnje opasnu politiku, s nesagledivim konsekvencama.

Uspostavljanje panetničkih sabora je prijetnja miroljubivoj i ravnopravnoj saradnji među državama članicama UN-a.

Dame i gospodo, zajedno odlučimo da XXI. stoljeće bude stoljeće mira, a ne stoljeće novih tragedija.

Bosna i Hercegovina je preživjela, tokom 1990-ih godina, brutalnu agresiju, genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine.

Zbog toga, moja država posebno cijeni mir i slobodu.

Također, Bosna i Hercegovina aktivno doprinosi afirmaciji mira i miroljubivih odnosa među državama.

Naša poruka je kristalno jasna: umjesto obnove velikodržavnih politika, okrenimo se ekonomskom razvoju i saradnji.

To je naš zajednički interes, poručio je Bećirović.

Za očekivati je novi talas "pljuvanja" političara iz RS-a i Srbije po Bećiroviću, s obzirom žestinu reakcija nakon njegovg jučerašnjeg obraćanja Generalnoj skupštini UN-a.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.