26.9.2024. 20:47
0
Bihaćki muftija s njemačkim stručnjakom za islamsko pravo: Islam i muslimani imaju svoje mjesto u Evropi
FOTO: MINA
U posjeti Muftijstvu bihaćkom u pratnji Muhameda Juge iz Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice BiH i Hajrudina Hodžića sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, boravio je Mathias Rohe, njemački pravnik i renomirani stručnjak za islamsko pravo.

Muftija bihaćki hfz. Mehmed ef. Kudić i Mathias Rohe razgovarali su o nekoliko aktuelnih tema, uključujući položaj Bošnjaka u entitetu RS, status muslimana u Njemačkoj i Evropi, te brojnim drugim temama relevantnim za muslimane u svijetu.

Muftija Kudić izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da razgovara sa stručnjakom poput Rohea, ističući kako je Rohe pokazao duboko razumijevanje situacije u Bosni i Hercegovini, naročito kada je riječ o izazovima s kojima se suočavaju Bošnjaci u RS.

- Bilo mi je zadovoljstvo slušati njegova razmišljanja o tome kako on gleda na islam i muslimane u Bosni i Hercegovini, koliko ima jasnu sliku onoga što proživljava naš narod u entitetu Republika Srpska, te kako vidi Bosnu i Hercegovinu u budućnosti. S obzirom na to da je mnogo putovao i živio u muslimanskom svijetu, shvatio je veoma dobro da je ono što bosanska ulema zagovara ustvari praktično, primjenljivo i prihvatljivo promišljanje vrijednosti - poručio je muftija Kudić.

Mathias Rohe zahvalio je muftiji Kudiću na toploj dobrodošlici i konstruktivnom razgovoru, naglasivši važnost međureligijskog dijaloga i razumijevanja islama u savremenom evropskom kontekstu.

On je istakao kako je kroz razgovor s muftijom prepoznao savremeno i inkluzivno tumačenje islama, koje, nažalost, nije uvijek dovoljno prisutno u javnim diskursima u Evropi.

- Posebno me se dojmilo što je razumijevanje islama muslimanskih intelektualaca savremeno i odgovara intencijama islama kao jedne posebne religije. Nažalost, brojni Evropljani nemaju često priliku čuti ovakvo tumačenje, pa je zbog toga islamofobija u porastu. Naše istraživanje je pokazalo da je islamofobija izraženija tamo gdje muslimani nisu prisutni u velikom broju, nego u sredinama gdje su muslimani integrisani. Važno je prepoznati da islam i muslimani imaju svoje mjesto u evropskom društvu i da mogu doprinijeti njegovom napretku - izjavio je Rohe.

U nastavku posjete, Rohe je, zajedno s Jugom i Hodžićem, posjetio Islamski pedagoški fakultet u Bihaću gdje je razgovarao s profesorima o savremenim izazovima u islamskom obrazovanju. Također, održao je predavanje učenicima i profesorima medrese "Reis Džemaludin ef. Čaušević" u Cazinu, fokusirajući se na ulogu islamskog prava u savremenom međunarodnom pravu. Predavanje je naišlo na veliki interes prisutnih, te je istaknuto kao jedno od važnijih dešavanja za buduće pravnike i teologe u regiji.

Ovaj susret predstavlja nastavak saradnje između islamskih zajednica u Bosni i Hercegovini i stručnjaka iz Evrope, s ciljem jačanja međureligijskog dijaloga i boljeg razumijevanja islama u savremenom društvu.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.