26.9.2024. 18:57
0
Izrael odbio prijedlog SAD za primirje u Libanu, umjesto toga ponovo napali Bejrut
FOTO: Ilustracija
Izraelska vlada je u četvrtak odbacila međunarodne pozive za prekid vatre s Hezbollahom, odbivši zahtjeve svoje najveće saveznice, Sjedinjenih Američkih Država, i nastavila zračne udare koji su dosad ubili stotine ljudi u Libanu. Ovi napadi povećali su strah od mogućeg izbijanja šireg regionalnog rata.

Izraelski ratni avion pogodio je rubove libanske prijestolnice Bejruta, usmrtivši dvije osobe i ranivši 15, među kojima je i žena u kritičnom stanju, saopćilo je Ministarstvo zdravstva Libana. Napadi su u četvrtak ukupno odnijeli 28 života. Prema sigurnosnim izvorima, jedan od pogođenih u napadu bio je i Mohammad Surur, šef jednog od odjeljenja zračnih snaga Hezbollaha. Ovo je posljednja u nizu likvidacija visokih Hezbollahovih komandanata u proteklih nekoliko dana, javlja Reuters.

Na granici s Libanom, izraelska vojska izvela je vježbu koja simulira kopnenu invaziju, potencijalno naredni korak nakon neprestanih zračnih udara. Izrael je obećao osigurati sjevernu granicu i omogućiti povratak hiljada građana koji su evakuirani otkako je Hezbollah prošle godine započeo prekogranične napade u znak solidarnosti s palestinskim militantima u Gazi.

"Na sjeveru neće biti prekida vatre," napisao je izraelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz, na društvenoj mreži X. "Nastavit ćemo borbu protiv terorističke organizacije Hezbollah svim snagama do pobjede i sigurnog povratka naših stanovnika."

Libanski premijer Nadžib Mikati ranije je izrazio nadu za uspostavljanje prekida vatre, ali su Katzove izjave ugasile te nade. Najnoviji izraelski udari najžešći su od rata 2006. godine, a stotine hiljada Libanaca pobjegle su iz svojih domova.

SAD, Francuska i druge saveznice zatražile su hitan prekid vatre u trajanju od 21 dan duž izraelsko-libanonske granice, istovremeno podržavajući slične pozive za Gazu. Američki državni sekretar Antony Blinken potvrdio je da SAD i druge svjetske sile nastoje postići primirje te najavio sastanak s izraelskim zvaničnicima u New Yorku.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na putu za New York gdje će se obratiti Ujedinjenim nacijama, izjavio je da još nije odgovorio na prijedlog primirja, ali je vojsci naložio da nastavi operacije. Preko 600 osoba ubijeno je u izraelskim udarima na Liban od ponedjeljka, dok je Hezbollah ispalio stotine raketa na ciljeve u Izraelu.

Izraelski avioni u četvrtak su također gađali infrastrukturne objekte na libansko-sirijskoj granici, pokušavajući spriječiti transfer oružja iz Sirije ka Hezbollahu. Većina žrtava tog dana bili su Sirijci, prenosi libansko Ministarstvo zdravstva.

Kako se napadi nastavljaju, humanitarne organizacije pokušavaju pomoći hiljadama izbjeglica u Bejrutu, dok susjedne zemlje, poput Turske, razmatraju evakuaciju svojih državljana iz Libana zbog sve većeg rizika od eskalacije sukoba.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.