26.9.2024. 19:17
0
Veliko otkriće u selu kod Rogatice: Čuvari baštine otkrili dosad nepoznate i neevidentirane nekropole stećaka
Fondacija "Čuvari baštine – Bassania" uspjela je doći do još jednog velikog otkrića.

Riječ je o dosad nepoznatim i neevidentiranim nekropolama stećaka u selu Šljivno, opština Rogatica.

Naime, ekipa Fondacije Asim, Feđa i Emir obišla je selo Šljivno, općina Rogatica gdje su popisali dvije neevidentirane nekropole stećaka u Arheološkom Leksikonu BiH.

"Prva nekropola se nalazi na ilirskom tumulu na nadmorskoj visini od 1100 m sa 26 stećaka okrenutih u pravcu sjeverozapad-hjugoistok i to ploča koje su uglavnom potonule u zemlju i zarasle u vegetaciju.

Druga nekropola u neposrednoj blizini sastoji se od 13 stećaka i to sljemenjaka, sandučara sa postoljem i ploča na istoj nadmorskoj visini od 1100 m i u istom pravcu SZ-JI.", naveo je direktor Fondacije Emir Medanhodžić.

Dodaje da su pojedini stećci izuzetno lijepo klesani sa ukrašenim simbolom mača.

Na kraju se zahvalio njihovom prijatelju Asimu iz Šljivnog što im je pokazao ove dvije nekropole.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.