25.9.2024. 16:36
0
Sud BiH ponovo odbio saslušanje Schmidta: Dodik pitao sutkinju Uzunović je li ovo politički proces
Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, optuženih za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Na današnjem ročištu kao svjedok odbrane Lukića svoj iskaz je dao generalni sekretar Vlade Republike Srpske i član Upravnog odbora Službenog glasnika Dalibor Panić.

On je, između ostalog, naveo kako je na zvaničnu mail adresu nakon 7. i 8. sjednice Narodne skupštine RS-a stigao mail iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u kojem se tražilo zaustavljanje procesa objavljivanja spornih zakona.

Govorio je kako u RS-u ne postoji propis koji omogućuje bilo kome da zaustavi proces objavljivanja nekog zakona.

Također je istakao je i kako je iz OHR-a dobio i dopis oslovljen na njegovo ime u kojem je zatraženo da u Službenom glasniku RS-a budu objavljena dva akta.

- Sazvao sam Kolegij i jednoglasno smo se složili da ne postoji način. Vlada RS-a nije adresa. Objavljujemo isključivo akte koje usvoji Vlada RS-a – kazao je on.

Potom je Panić pojasnio kako nadzor nad radom Službenog glasnika vrši Vlada RS-a te je govorio i o Lukićevom izvještaju iz 2023, a koji se inače šalje na usvajanje Vladi jednom godišnje.

- Nije bilo primjedbi. Izvještaj je usvojen jednoglasno. Da kažem, domaćinski rad se vidio kroz izvještaj – naveo je Panić.

Dodikov advokat Goran Bubić pitao je Panića da li je na sjednicama Vlade RS-a bilo razgovarano o radu OHR-a i visokog predstavnika.

- U domenu drugih dokumenata. Vlada RS-a polugodišnje dostavlja izvještaj Vijeću sigurnosti Evropske unije – odgovara on.

Nadovezavši se dalje, prisjetio se izvještaja koji je dostavljen u aprilu prošle godine.

- Jedinstven stav je bio Vlade, tu postoji i kontinuitet, prema OHR-u i visokom predstavniku. Mi kroz te izvještaje pokušavamo upozoriti članice Vijeća o aktuelnim problemima i situaciji u RS-u i BiH. Postoji opasno podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava od OHR-a i visokog predstavnika.

Cijeli taj period pokušavamo prezentovati da visoki predstavnici uveliko izlaze iz okvira ovlasti koja im je data. To je opasno za najvažniji dokument na ovim prostorima, Ustav BiH – rekao je danas Panić.

Za njega je i Dodik imao nekoliko pitanja. Prvo ga je upitao da li Schmidt ima ovlaštenja da donosi zakone.

- Ustavom RS-a i Ustavom BiH Schmidt i OHR nisu predviđeni kao donosioci zakona – kaže Panić.
Zatim ga Dodik pita "kao pravnika" da li je proces politički, ali ovo pitanje sutkinja Sena Uzunović nije dozvolila.

- Može li ovo što je nametnuo Schmidt proizvesti štetu RS-u i BiH – nastavlja Dodik sa pitanjima.
- Pravne posljedice nastaju stupanjem propisa na snagu. Propisi stupaju na snagu kada prođu proceduru i budu objavljeni u službenom glasniku – glasio je odgovor Panića.

- Kako onda cijenite to što sam ja ovdje – upitao je Dodik, ali je sutkinja Uzunović zabranila i ovo pitanje.

Dodik se zatim obratio Uzunović tražeći da njoj postavi jedno pitanje, što mu je dozvoljeno.

- Je li ovo politički proces – izgovorio je Dodik, ali je Uzunović odbila da odgovori na ovo pitanje.
Na pitanje tužioca Nermina Ćosića da li je član neke političke partije te da li je na rukovodnoj funkciji, Panić odgovara kako je član SNSD-a te da je privremeno bio na čelu Općinskog odbora Teslić.

Naredno ročište zakazano je za 9. oktobar.

Uzunović je navela i kako je Sud BiH ponovo odbio saslušanje Schmidta kao svjedoka, ovoga puta na zahtjev Lukićeve odbrane.

Pojasnila je i kako su procesi koji se vode pred sudom u Strazburu i Sudom BiH različite pravne situacije.


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.