26.9.2024. 15:55
0
Konaković s premijerom Palestine: Osuđujemo nasilje, spremni smo pomoći Gazi
FOTO: mvp bih
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković se 25. septembra 2024. godine, na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku, sastao sa premijerom i ministrom inostranih poslova i iseljeništva Države Palestine Mohamadom Mustafom.

Ministar Konaković je rekao da je Bosna i Hercegovina izuzetno zabrinuta eskalacijom oružanih sukoba, te oštro osuđuje narušavanje međunarodnog humanitarnog prava od strane izraelskih snaga tokom aktuelne vojne operacije u Gazi. BiH poziva na hitnu obustavu vatre između Izraela i Hamasa, te dostavu medicinske i humanitarne pomoći civilima u Gazi, kao početak sveukupnog mirovnog procesa koji bi doveo do trajnog mira. BiH osuđuje svaku vrstu nasilja i ratovanja, posebno stradanje civila, te podržava rješenje koje vodi ka formiranju dvije ravnopravne države, Palestine i Izraela.

Ministar vanjskih poslova i premije Palestine Mohammad Mustafa je rekao da prepoznaje sličnosti sa situacijom u BiH iz devedesetih godina te je naglasio da će iskustva iz BiH sigurno biti od pomoći njegovoj zemlji.

Premijer Mustafa se zahvalio BiH što je podržala nedavno usvojene rezolucije Generalne skupštine UN. BiH je maju 2024. godine podržala rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se povećava nivo prava Palestine kao posmatrača u Organizaciji ujedinjenih nacija i preporučuje Savjetu bezbjednosti UN da odobri pozitivno mišljenje za punopravno članstvo. U septembru 2024. godine, BiH je prihvatila savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o pravnim posljedicama politike i prakse Izraela na okupiranim teritroijama Palestine uključujući i Istočni Jerusalem, te u skladu sa tim glasala za usvajanje rezolucije kojom se Izrael poziva da okonča ilegalnu okupaciju teritorije Palestine u roku od godinu dana.

Ministar Konaković je istakao da će BiH i u narednom periodu pružati punu podršku Palestini u sistemu UN, podržavati odluke svjetske organizacije koje su usmjerene ka ostvarivanju punih prava naroda Palestine, naročito onih koji mogu dovesti do prestanka patnji civila.

Obostrano je konstatovano da BiH i Palestina istorijski gaje prijateljske odnose, te je izraženo nadanje da će se obostrano raditi na jačanju međusobnih veza i unapređenju odnosa.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.