11.6.2024. 18:20
0
Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić odlazi u diplomatiju: Denis Bećirović će ga predložiti za ambasadora naše zemlje u Nizozemskoj
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uskoro će razmatrati prijedlog imenovanja novih ambasadora BiH u zemljama u kojima aktuelnim šefovima bh. diplomatskih misija ističe mandat.

Kako saznaje Raport najviše interesa izaziva pozicija prvog čovjeka Ambasade BiH u Nizozemskoj, gdje je trogodišnji mandat istekao ambasadoru Almiru Šahoviću, a prema saznanjima istog portala, proteklih mjeseci, bilo je više zainteresiranih koji su raznim 'kanalima' lobirali da baš oni budu predloženi i izabrani za tu funkciju.

Prema informacijama Raportovih izvora najviše šansi da bude predložen za ambasadora BiH u Hagu, trenutno ima Emir Suljagić, aktuelni direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Kako saznaje navedeni medij, Suljagića će predložiti aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Očekuje se da će prijedlog da Suljagić bude imenovan za ambasadora BiH u Nizozemskoj izazvati protivljenje i negativne reakcije članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, jer je Suljagić i istaknuti borac za širenje istine o genocidu u Srebrenici. Suljagić je kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari pokrenuo i realizirao niz projekata koji doprinose učvršćivanju temelja i nadogradnji kulture pamćenja i sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na međunarodnom nivou, a što je sigurno doprinijelo i usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Međutim, ukoliko Suljagić bude predložen za ambasadora BiH u Nizozemskoj, Cvijanović ukoliko eventualno i pokuša blokirati njegovo imenovanje, može se suočiti s blokadom pri imenovanju nekog ambasadora iz reda srpskog naroda, tako da je takav scenarij teško izvjestan.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.