22.6.2024. 10:29
0
Pozder i Ćatić potpisali memorandum, Federacija BiH i Konjic u zaštiti Prenja
Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić potpisali su Memorandum o razumijevanju za uspostavu novog zaštićenog područja „Prenj".

Memorandum je potpisan na Tisovici u blizini bivka „Divova kuća“ u području planine Prenj.

Ovaj dokument pokazuje zajedničke tačke i interese Federacije BiH i Grada Konjica u pogledu ispunjavanja ciljeva Federalne strategije okoliša i strateških dokumenata Grada Konjica, koji će doprinijeti povećanju zaštićene teritorije u Federaciji BiH, kao i zaštiti vrijednog prirodnog područja u našoj državi.

Generalni cilj je izrada stručne podloge i obrazloženja za uspostavu zaštićenog područja „Prenj“ na području Konjica.

Obje strane su saglasne i obavezuju se da će svako iz svoje nadležnosti obezbijediti tehničku, stručnu i finansijsku podršku radi glavnog cilja - donošenja zakona o proglašenju zaštićenog područja Prenj.

- Prenj je veličanstvena planina, njegova zaštita i moderno upravljanje od prioritetnog je značaja za Federaciju i čitavu državu. U skladu s međunarodnim konvencijama, Bosna i Hercegovina ima obavezu povećati procenat zaštićenih područja i tu je područje planine Prenj odlična prilika, ali i obaveza da djelujemo za buduće generacije. Ovo područje je veliki potencijal i za turizam i drago mi je da smo naišli na pravog partnera u Gradu Konjicu koji razumije naša nastojanja i želi na svom području uspostaviti zaštićeno područje na Prenju. Sljedeći korak će biti potpisivanje ugovora s našim partnerima u UNDP-u s kojima ćemo raditi na ovom velikom i važnom zadatku za koji su ministarstvo i Federacija BiH već ove godine u budžetu izdvojili 250.000 KM - izjavila je Pozder.

Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica, izrazio je također zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma prepoznalo Prenj kao važan prirodni biser kojeg treba zaštiti, kao i dobru saradnju s ministricom Pozder.

- Konjic je prepoznatljiv po prirodnom blagu - od Neretve, kanjona Rakitnice, Visočice, Bitovnje, Zec planine i drugih ljepota, a Prenj je oduvijek za nas posebna planina, naš amblem. Naš zajednički cilj je donošenje zakona o proglašenju zaštićenog područja Prenj te će biti veliki zalog za naš grad i buduće naraštaje i drago mi je da smo poduzeli ovaj važan korak ka tom cilju - kazao je Ćatić.

Potpisivanje Memoranduma upriličeno je u okviru obilježavanja 642. godišnjice od prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima, Dana grada Konjica, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.