27.5.2024. 15:41
0
Direktor MC Srebrenica Emir Suljagić se oglasio nakon saslušanja u SIPA-i: "Duboko sam zabrinut zbog neopravdanog ispitanja s kojim sam se jutros suočio"
Nakon što je dao izjavu u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Emir Suljagić se oglasio na društvenim mrežama.

- Kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica, duboko sam zabrinut zbog neopravdanog ispitivanja s kojim sam se jutros suočio od strane bosanske državne policije. Nečuveno je što sam podvrgnut neosnovanim optužbama za izazivanje mržnje, posebno kada je evidentno da je stvarna agenda kriminalizacija obilježavanja sjećanja na Srebrenicu i genocid u Bosni.

Jasno je da tužilaštvo pokušava da ućutka one od nas koji se zalažemo za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i cijeloj Bosni. Ovaj eklatantan napad na naše napore da se sjećamo i odamo počast žrtvama nije samo napad na našu slobodu govora već i namjerno iskrivljavanje istorijske istine.

Sama suština pravde se narušava ovim djelovanjem i imperativ je da razotkrijemo i odupremo se svakom pokušaju suzbijanja istine o Srebrenici i genocidu u Bosni. Ne možemo dozvoliti da se sjećanje na izgubljene nevine živote iskrivljuje ili manipulira radi političke dobiti.

Pozivam međunarodnu zajednicu da mi se pridruži u osudi ovih nevjerovatnih pokušaja da se ušutkaju oni koji žele obilježiti sjećanje na žrtve i tražiti pravdu za počinjene zločine. Naša odlučnost da čuvamo sjećanje na žrtve i osiguramo da se takvi zločini nikada ne zaborave mora ostati nepokolebljiva, uprkos takvim nepravednim izazovima, poručio je Suljagić.


Inače, Suljagić je dao izjavu kao osumnjičeni za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, nakon što je za to SIPA zaprimila nalog Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.