22.6.2024. 11:42
0
Obavještajna agencija Hrvatske se uključila u priču oko nestanka struje
Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske uključila se u istragu oko kolapsa sistema zbog jučerašnjeg nestanka električne energije u Bosni i Hercegovini, Dalmaciji, Crnoj Gori i Albaniji.

Iz SOA-e su za Novu TV dodali da se ne radi o hibridnom ratovanju ni hakerskom napadu. Danko Blažević, direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a kazao je da će istraga sigurno potrajati i do šest mjeseci.

Havarija na elektro-mrežama Crne Gore, Albanije, BiH i djelimično Hrvatske dogodila se u petak oko 12 sati i 25 minuta, a struju su nakon nekoliko sati dobili svi dijelovi četiri države regiona.

Saša Mujović, crnogorski ministar energetike, rekao je da je prekid rada uzrokovan naglim povećanjem potrošnje električne energije uzrokovanim visokim temperaturama, ali i samom vrućinom. Albanska ministrica energetike Belinda Balluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke.

Nagađa se da je do kolapsa došlo i zbog navodnog požara na 400 kilovatnom dalekovodu Crnogorskog elektroprijenosnog sustava (CGES) na granici s BiH.

Također, Komitet za sistemske operacije Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije izvršiće detaljnu istragu incidenta koji su se dogodili na elektro-mrežama u jugoistočnom dijelu elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope.

"ENTSO-E trenutno prikuplja sve relevantne tehničke podatke o ovom događaju od pogođenih TSO-a i pružiće više informacija što je prije moguće", navodi se u saopštenju obajvljenom na sajtu Komiteta.

Iz ENTSO-E navode da će, u skladu korišćenjem skale za klasifikaciju incidenata, izvršiti detaljnu istragu događaja u narednim sedmicama, uz podršku ekspertske komisije.

U saopštenju ENTSO-E navodi se da su pogođeni sistemi obnovili napajanje u svojim mrežama u roku od oko dva sata, prenosi Tanjug.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.