21.5.2024. 18:57
0
Vučić se žalio predstavniku UAE pri UN-u zbog rezolucije o Srebrenici: Ima skrivene agende koje nemaju za cilj očuvanje sjećanja na žrtve
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u New Yorku sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata pri Ujedinjenim narodima Muhamedom Abusahabom sa kojim je razgovarao o predstojećoj sjednici Generalne skupštine UN i predloženoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

"Ukazao sam na opasan presedan i motive za njeno pokretanje u trenutnom geopolitičkom kontekstu, ali i na skrivene agende koje nemaju za cilj očuvanje sjećanja na žrtve, već pritisak na Srbiju u pogledu drugih otvorenih pitanja", objavio je Vučić na smo profilu na Instagramu.

Posebno je, kako je naveo, naglasio da je "Srbija, za razliku od drugih strana koje su učestvovale u sukobima u bivšoj Jugoslaviju, uvijek pokazivala iskren pijetet prema svim žrtvama, uz spremnost da se suoči sa historijskim događajima u cilju stvaranja zdravih osnova za pomirenje i saradnju, kao i očuvanje teško stečenog mira u regionu".


"Istakao sam da bi usvajanje ove rezolucije dovelo do novih tenzija, dubokih podjela i otvaranja starih rana svih naroda koji su stradali na tim područjima, ali i u mnogim zemljama širom svijeta.

U tom smislu, ponovio sam da UAE, kao zemlja koja je čvrsto posvećena promociji mira, pomirenja i povezivanja, predstavlja primjer diplomatske razboritosti, koja je svima nama danas potrebna više nego ikada prije", objavio je Vučić.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.