14.6.2024. 11:11
1
Slavo Kukić oštro: "Aleksandar Vučić revitalizira ideju "velike Srbije", geopolitičke okolnosti neće to dopustiti"
FOTO: AP
Ne stišava se bura oko tzv. Svesrpskog sabora, koji je izazvao brojne reakcije, kako bh. javnosti i političara, tako i stranih zvaničnika.

Tzv. Svesrpski sabor je održan prošle sedmice baš u trenutku kada se pojačala retorika o "ugroženosti srpskog naroda" zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici na sjednici UN-a. No, u jednom trenutku kao da se učinilo da se fokus Srbije sa Kosova prebacio na bh. entitet Republika Srpska. O tome smo razgovarali o akademikom Slavom Kukićem, sociologom i političkim analitičarem. 

"Vrlo teško je govoriti o prebacivanju fokusa s Kosova na Republiku Srpsku, ali ja mislim da je zapravo orjentacija Vučića da talasa na čitavom prostoru na kojem žive Srbi, prema tome i na Kosovo i na Bosnu i Hercegovinu i na Crnu Goru. Uostalom, ono što se danas događa u Crnoj Gori pod vodstvom četničkog vojvode Andrije Mandića i lošeg književnika njegovog suradnika Milana Kneževića podjednako je opasno i kancerogeno kao i ono što radi Milorad Dodik. Nekakve formalne pretpostavke Vučiću daju za utemeljenje kako je relativno najjednostavnije talasati u Republici Srpskoj jer je ona jedan od entiteta Bosne i Hercegovine pri čemu njega ne zanima što se radi o administrativnom dijelu BiH, a ne državi kako je oslovljavaju i Dodik i Andrija Mandić. Međutim ja mislim da sve te akcije zapravo nisu niti zbog RS, niti zbog Crne Gore, možda akcije zbog Kosova da, nego zbog ambicije Aleksandra Vučića da revitalizira ideju "velike Srbije" usprkos njegovom uvjerenju, ja vjerujem, da od toga u novim geopolitičkim okolnostima nema ništa jer te geopolitičke okolnosti ne odgovaraju vremenu devedesetih godina. Danas je NATO tu, zainteresiran za čitav taj prostor, danas će NATO učiniti sve da taj prostor ne prepusti Moskvi po cijenu da upotrijebi sve instrumente koje je '99. godine koristio u vezi sa Kosovom. S druge strane, to talasanje Vučiću treba i kako bi se on pokazao u mesijanskoj ulozi kod građana Srbije ali i kod svih drugih Srba bez obzira gdje žive po principu ili ćete biti moji podanici ili nas sviju zajedno neće biti. A i ponavljam, potpuno su nove geopolitičke okolnosti, građani BiH mogu mirno spavati i toga je svjestan i Vučić i Dodik. Doduše, različiti su motivi, kod Dodika nije motiv djelovanje u pravcu "velike Srbije", ta ideja je za njega paravan. Kod njega je temeljni motiv kako da spasi vlastitu glavu zbog kriminala koji su on i njegova obitelj činili prethodnih 20 godina zašto se samo profunkcionira li iole pravna država mora ići u zatvor. Da se vlasti ne bi dosjetile, što narod kaže, on ide na prostor ideološkog talasanja kako bi siroti narod zaboravio na sav lopovluk koji je on počinio.", pojašnjava Kukić. 

Na pitanje o tome da li je saborovanje dio većeg međunarodnog plana, akademik kaže da dio ruskog plana svakako jeste. 

"Zapadnog svakako nije, ali to da ga Moskva podržava apsolutno jeste posrijedi. Svesrpsko saborovanje Moskva ne podržava zbog ljubavi prema srpskom narodu ma gdje god živjeli nego zbog geopolitičkih interesa. Podsjetio bih ovom prilikom da je početkom 2000tih godina Evropska unija primila u svoje članstvo Rumuniju i Bugarsku iako su oni u to vrijeme zaostajali koliko god se hoće za Bosnom i Hercegovinom ali birani su u sastav EU zbog geopolitičkih razloga Zapadne alijanse koja je bila zainteresirana da preko njih i Mađarske iziđe na Crno more i uspostavi geopolitičku kontrolu na tom prostoru. Međutim, Moskva se vratila u geopolitičku utakmicu iz mrtvih u kojoj je bio Sovjetski Savez i počela pokazivati sve veće ambicije na taj prostor. S toga, danas Moskva, iako je zaokupljena Ukrajinom i nekim drugim članicama bivšeg Sovjetskog Saveza, je vrlo zainteresirana da ovdje drži temperaturu i da na taj način različitim vrstama ćosanja, posebice sa Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem, ostavi prostor za eventualno sutrašnje povećavanje svog utjecaja. Otuda i potpora tom saboru i sve učestaliji prijemi Milorada Dodika u Moskvi, prijemi u kojima on dobija operativne zadatke a i sebe personalno ohrabruje kako u slučaju da se stisne u četiri zida ipak ima izlaz koristeći helikopter kojim bi mogao pobjeći izvan prostora Bosne i Hercegovine, ako zatreba u Beograd ili ako zatreba i izravno u u Moskvu. Vjerujem da je to jasno i NATO paktu i da će učiniti sve da se to ne dogodi, dapače, ubrzati će procese i što se tiče evropskih i NATO operacija kako bi ovaj prostor ono što on jeste, dio Zapadnog svijeta. ", zaključuje Slavo Kukić za Source. 

(Erna Hadžić) 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.