5.6.2024. 16:21
1
Popularni sarajevski market dvaput u sedam dana pokraden: Tužilaštvo ih obavijestilo da neće pokrenuti istragu jer je "šteta male vrijednosti". Evo o čemu se radi
Portal Vijesti je jučer pisao kako Tužilaštvo Kantona Sarajevo, "oprašta" krađe do 200 KM.

Naime, oni su naveli da je kantonalno tužilaštvo krajem maja ove godine donijelo Naredbu da se neće provoditi istraga protiv jednog lica, zbog krivičnog djela krađe.

Oni su objelodanili obavijest Tužilaštva KS upućeno oštećenoj strani.

"Naime, nije sporno da je prijavljeni A.H izvršio krađu 5 (pet) šampona 'H&S' do 350 ml, 4 (četiri) dezodoransa 'Unisex' i 4 (četiri) dezodoransa 'Nivea' iz prodavnice Penny plus d.o.o. Sarajevo. Međutim, kako iz dostavljenog operativnog materijala proizilazi da šteta nastala predmetnom krađom iznosi 88,25 KM, odnosno male je vrijednosti, utvrđeno je da ovo djelo, iako sadrži zakonom određena obilježja krivičnog djela, zbog neznatnih štetnih posljedica i niskog stepena krivice počinitelja, ne predstavlja krivično djelo, te se primjenjuje institut beznačajnog djela, te je donesena Naredba da se istraga neće provoditi", navodi se u obavijesti Tužilaštva KS. 

Kako su dalje naveli, istom subjektu, samo u drugom predmetu, sedam dana kasnije, kantonalno tužilaštvo je dostavilo još jednu obavijest o neprovođenju istrage, jer kako navode, krađa nije prešla iznos od 200 KM. 

Tragom ovih informacija, zatražili smo pojašnjenje iz Tužilaštva KS.

Uputili smo im sljedeća pitanja:

1. Koji je iznos štete, odnosno "prag", kada Tužilaštvo donosi naredbu o pokretanju istrage?

2. Da li u praksi to znači da određena lica, a koja su sklona činjenju krivičnog djela krađa, mogu vršiti krađe do određenog iznosa, te "proći" bez krivične prijave, ukoliko budu privedeni?

3. Koliko je u 2024. godini bilo slučajeva "sitnih" krađa a za koje nije donesena naredba o pokretanju istrage?


U nastavku, odgovor iz navedene institucije prenosimo u cijelosti. 

"Zakonodavac je propisao članom 25. KZ FBIH 'Beznačajno djelo', a što odgovara postavljenom upitu u smislu pravnog aspekta kojim se rukovode tužioci u pogledu donošenja naredbe da se neće provoditi istraga u predmetima ovog tužilaštva i to isključivo kada se ispune svi zakonski uvjeti za to. Naime, citiranim članom je propisano da beznačajno djelo nije krivično djelo ono djelo koje, iako sadrži zakonom određena obilježja krivičnog djela, zbog prirode i težine djela ili načina počinjenja djela ili neznatnosti  ili nepostojanja štetnih posljedica, odnosno pribavljene imovinske koristi i niskog stepena krivice počinitelja, predstavlja beznačajno djelo.

S tim u vezi, jasno je da je zakonodavac propisao alternativno i kumulativno postavljene uvjete da bi mogao tužilac po ovom zakonskom osnovu donijeti tužilačku odluku, odnosno, nije samo štetna posljedica ili pribavljena imovinska korist uvjet za donošenje odluke.Također, zakonodavac nije propisao visinu štete što odgovara postavljenom upitu i s tim u vezi ne možemo dati odgovor na pitanje koji je to 'prag' kada tužilaštvo donosi naredbu o provođenju istrage, odnosno isto se cijeni u svakom konkretnom slučaju. Također, postoji mogućnost preispitivanja odluke postupajućeg tužioca po pritužbi oštećenih ili podnosilaca prijave Uredu glavnog tužioca, odnosno Federalnom tužilaštvu FBiH"
, naveli su iz Tužilaštva.

(Ajdin B.)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.