13.6.2024. 14:01
1
"Nikakva 'Trojka 2' ne postoji. Pa imamo 'Trojku 1' pa vidimo šta nam se dešava. To ne treba kopirati nego penzionisati. To je džentlmenski dogovor koji će se, nadam se, ispoštovati"
U javnosti je jučer odjeknula vijest o formiranju koalicije u Kantonu Sarajevo pod nazivom "Trojka 2", a koju čine SDA-DF-Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, takvo nešto je demantovano iz sva tri tabora, odnosno dijelovi da je riječ o koaliciji, te da je njen naziv "Trojka 2". 

Akcentirali su da je riječ o dogovoru da "jedni drugima neće smetati na izborima".

Pozvali smo predsjednika Kantonalnog odbora SBiH Almira Bečarevića koji nam je pojasnio šta u praksi znači to.

"Niti je 'Trojka 2', niti je koalicija, niti su zajednički kandidati. Nego je dogovor. Krenuli smo u razgovor da svaka stranka ponudi, da tako kažemo, najboljeg kandidata na općinama u Kantonu Sarajevo i da onda od najboljih izaberemo najbolje i da ti budu oni koji će, da kažem, biti kao jedan kandidat ispred određene stranke a druge dvije stranke će podržati. Naprimjer, u Centru ako bude kandidat Dennis Gratz, onda će SDA i Stranka za BiH podržati tog kandidata, zatim ako u Novom Sarajevu bude Muamer Bandić, tu će onda podržati SDA i DF našeg kandidata. Tako da, niko nikome, da kažem, neće suprotstaviti onog drugog kandidata nekog da ne bi došlo do disperzije glasova i samim tim, to je taj faktički dogovor koji smo postigli na fonu onoga što smo otpočetka razgovarali. Sve ono što je, na ne znam koji način, se pojavilo u medijima o nekakvim gradonačelnicima, onda imena nekakvih gradonačelnika, vjerujte, niti smo razgovarali o tome u smislu i kako ćemo razgovarati o tome kada ne znamo kako ćemo proći na izborima. Međutim, jesmo u neformalnom razgovoru čisto da dobijemo osjećaj na koji način bi možda u nekom smislu bila saradnja ako bi se prošlo dobro na općinskim izborima i bude prilike za gradsko vijeće. Znači, nikakvih imena niti ičega nije bilo", pojašnjava Bečarević.

Ističe da je glavna svih razgovora sa sastanaka bila općinski načelnici. 

"Liste isto tako nismo razmatrali, jer će svaka stranka imata svoje liste. Dakle, neće biti niti zajedničkih lista, tako da je to malo čudno odjeknulo u javnosti, a u suštini se radi o vrlo jednostavnom dogovoru tri stranke, odnosno tri kantonalne organizacije i u jednom korektnom ozračju i atmosferi smo došli do ovakvog rješenja i smatram da je ono dobro i nadamo se uspjehu na predstojećim izborima", rekao nam je Bečarević.

Naglašava da nikakve "Trojke 2" nema.

"Pa prvo ne bi mi dozvolili kao stranke da idemo u takvu vrstu priče jer imamo 'Trojku' 1 i vidimo šta nam se dešava. Prema tome, apsolutno to, ne da ne treba kopirati, nego treba penzionisati. Dakle, oni trebaju da odu u penziju a ovo je, ponavljam, dogovor i stvarno, što se tiče, i Faruka Kapidžića i Albina Zuhrića, i oni su u svojim izjavama stalno govorili da je to dogovor. I zaista to je džentlmenski dogovor, koji će se, ja se nadam, ispoštovati", kazao je u razgovoru za naš portal predsjednik KO SBiH.

Novinar: Ajdin Balićevac

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.