10.6.2024. 17:11
0
Na bh. cestama se skoro svakodnevno gube životi, rješenje je tu - Profesor Lindov: "Ne shvatamo šta autoceste znače za sigurnost"
Nerijetko u posljednjih nekoliko mjeseci pristižu informacije o ljudskih gubicima na bh. cestama. Gotovo svakodnevno. Danas su nažalost zauvijek ugašena dva života.

U medijima se često govori o sigurnosti u saobraćaju, skreće se pažnja na dotrajale magistralne i regionalne ceste, na sporu izgradnju putne infrastrukture naročito autoputeva međutim bh. vlasti ni mukajet. Važno je naglasiti da osim loše infrastrukture, uzrok tako čestih saobraćajnih nesreća može biti i neprilagođena vožnja. 

U mjestu Salakovac kod Mostara dogodila se jutros saobraćajna nesreća, oko 7 sati, a u njemu je život izgubila jedna osoba, potvrđeno je od portparola MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. Osoba koja je zadobila povrede puštena je na kućno liječenje. Detalji saobraćajne nesreće koje prenose mediji su zaista strašni.  Učestvovala su dva putnička vozila i jedno teretno, na kojem je i nastao požar. Do okončanja uviđaja, saobraćaj na ovoj dionici je bio potpuno obustavljen. 

Sjeverno od Mostara poginuo je, kako je potvrđeno Avazu, Behadil Hasanović (66) iz Sarajeva.

Nesretni Hasanović se nalazio za volanom automobila Škoda Octavia i kretao se iz smjera Mostara prema Sarajevu. U jednom trenutku, prema do sada prikupljenim informacijama te tragovima s lica mjesta, on je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, izgubio nadzor nad vozilom te je jednim dijelom prešao na suprotnu stranu ceste u trenutku kada je iz smjera Sarajeva, kod tunela, nailazilo teretno motorno vozilo s prikolicom marke Mercedes.

Iako je vozač kamiona u tom trenutku pokušao izbjeći kontakt bježeći praktično udesno koliko je mogao, nažalost, u tome nije uspio te je došlo do sudara ova dva vozila. Po ulasku u tunel, vozač kamiona je odmah uočio da je dio prikolice počeo gorjeti te je uspio napustiti vozilo.

Za sada se zna i da se automobil Passat kojim je upravljao M.G. (36) kretao iza Škode te da, vjerovatno, u tom trenutku nije mogao izbjeći kontakt s tim vozilom. Vozač Passata je, podsjetimo, zadobio teške povrede, prijelom kosti, ali je nakon zbrinjavanja u SKB Mostar pušten na kućno liječenje.

Posebno je važno naglasiti da je ova dionica naročito prometna u ljetnom periodu kada mnogi bh. građani idu na godišnje odmore put juga naše zemlje, međutim do "proboja" autoputa ka jugu načekat ćemo se. 

Motociklista poginuo u Živinicama 

Na magistralnom putu M18 oko 14 sati u naselju Đurđevik u Živinicama desila se teška saobraćajna nesreća, u kojoj su učestvovali kamion i motocikl, potvrđeno je iz MUP-a TK. Motociklom marke BMW je upravljao S. H. (1971), strani državljanin, dok je teretnim vozilom marke Man upravljao A. Dž. (1996).  U nesreći smrtno je stradao vozač motocikla, a smrt je na mjestu događaja konstatovao dežurni ljekar SHMP Doma zdravlja Živinice. 

Ovo je samo jedna u nizu saobraćajnih nesreća na magistralnim putevima, a koje nažalost često završavaju sa smrtnim ishodima. Čini se da vlasti rade veoma malo na prevenciji. 

Osman Lindov, profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu za portal Source je govorio o radu bh. vlasti na prevenciji ovakvih nesreća. 

"Ono što je problem i zašto raste broj poginulih u BiH je nerad i neznanje koje se vidi na svakom koraku. Nemamo jasne strategije u borbi protiv pogibija u saobraćaju, nemamo akcioni plan, nemamo grupu profesionalaca koja bi se organizirano borila protiv ovog zla. Vijeće za sigurnost u saobraćaju BiH nije formirano, čekamo ga već 15 godina.", podsjeća profesor. 

Lindov se osvrnuo na izgradnju autocesta kao jedan od koraka ka sigurnijem saobraćaju. 

"Gradimo autoceste puževim koracija, najslabija smo karika u regiji po tom pitanju. Ne znamo i ne shvatamo šta autoceste znače za sigurnost ali i razvoj privrede.", zaključio je kratko za portal Source Osman Lindov, profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije. 

(Erna Hadžić) 


0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.