13.6.2024. 15:12
0
Ogromne količine padavina, grad, olujno nevrijeme očekuje Bosnu i Hercegovinu: Evo gdje će najžešće "udariti kijamet"
Na prostoru Bosne i Hercegovine se očekuje ozbiljno nevrijeme. Na to upozoravaju i meterolozi, te apeluju građanima da budu spremni.

Gdje će najžešće "udariti" nevrijeme, pitali smo meteorologa Federalnog hidrometeorološko zavoda Bakira Krajinovića.

"Kada su u pitanju nepogode koje se očekuju tokom današnjeg dana, cijela država je pod rizikom pojave prirodnih nepogoda ovog karaktera. Ovo su lokalne nepogode izazvane kumulonimbusnih oblaka gdje može u vrlo kratkom vremenskom periodu pasti ogromna količina kiše, biće praćena grmljavinom skoro sigurno i ponegdje samo gradom. Ovo su pojave koje se ne mogu prognozirati precizno kada je prostor u pitanju s obzirom na kompleksnost reljefa Bosne i Hercegovine koji je izuzetno kompleksan i sistem koji nam donosi ove padavine danas zahvatit će cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali lokalitet koji bismo izdvojili po prognozu očekivanja udara grada i olujnog vjetra, precizno ne možemo", navodi Krajinović.

Ističe da je cijela država pod velikim rizikom. 

"Slična situacija kao i proteklih dana kada smo imali česte pojave ovakvih situacija. Biti spreman na ovakvu pojavu širom zemlje i nadati se da taj prostor bude uzak gdje će se pojaviti taj grad. Tako da, ono što i klimatologija ukazuje, inače najveći rizik od pojave ovakvih situacija su centralni, sjeverni i sjevernoistočni predjeli naše zemlje, tako da građani na tim prostorima moraju biti spremni na sve ovo što se očekuje. Ponavljam, rizik je na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine", rekao je Krajinović za portal Source.


BAKIR KRAJINOVIĆ

Dodao je da se nestabilno vrijeme neće zadržati i u narednom periodu.

"Ono što naši prognozni modeli ukazuju je da već sutra ide taj stabilniji period. Istina, ne u potpunosti stabilan gdje moramo biti spremni i na poneki pljusak, ali intenzitet onoga što očekujemo narednih nekoliko dana nije ni blizu ovoga danas. Već sada su formirani kumulonimbusi širom Bosne i Hercegovine, te su već sada oni veliki i moćni, tako da i dalje prihvataju energiju. Narednih nekoliko dana ti sistemi neće biti toliko moćni, padavine koje očekujemo su dosta malog intenziteta i količinski male, ali nema potpuno stabilnog vremena, tek iduće sedmice od utorka možemo očekivati taj stabilniji period gdje ne postoje signali za neke padavine. Naredne sedmice ćemo morati obratiti pažnju na ekstremno visoke temperature zraka. Signali već postoje kada su prognozni modeli u pitanju. Temperatura iznad 35 stepeni Celzijusa, tako da će biti dosta toplo i dodatni rizik za zdravlje građana Bosne i Hercegovine", zaključuje Krajinović.

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.