13.6.2024. 20:33
0
Nakon što Komisija nije podržala inicijativu: Smajić će po hitnoj proceduri tražiti izmjene Zakona o OSBiH
Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić (SBiH) oglasio se večeras na društvenim mrežama, nakon što Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na današnjoj sjednici nije podržala njegovu inicijativu.
Naime, Smajić je svojom inicijativom od Ministarstva odbrane BiH tražio da sačini Prijedlog o izmjeni Zakona o Oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika sa 40 na 45 godina.

Takav prijedlog trebao je biti dostavljen na usvajanje Vijeću ministara BiH.

"Bez obzira na današnji ishod glasanja članova Komisije, neću odustati od ove inicijative i već ću na narednoj sjednici Doma naroda tražiti izmjene Zakona o Oružanim snagama BiH, i to po hitnoj proceduri.

To sam i prvi put učinio, s obzirom na veliko interesovanje koje je vladalo za ovu inicijativu jer osobe starosne dobi od 40 do 45 godina itekako mogu obavljati sve dužnosti u Oružanim snagama, a napuštanjem službe nakon 40. godine teže nalaze poslove na slobodnom tržištu rada.

Također je važno napomenuti da je u zemljama regiona ta granica služenja veća nego u BiH, a u nekim državama članicama NATO-a čak nema nikakvog ograničenja.

Pored navedenih razloga, i za državu je racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje značajan broj vojnika.

Njihovim odlaskom slabi se i borbena gotovost vojske i ugrožava sama sigurnost Bosne i Hercegovine.

Stranke vladajuće koalicije, izuzev pojedinaca koji su po sasvjesti glasali 'za', nisu imale razloga da ne podrže inicijativu jer se radi o vojnicima koji su pripadnici svih naroda i ostalih", naveo je Smajić.



(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.