5.6.2024. 14:36
0
Na tabli Memorijalnog centra "Kapija" u Tuzli ostavljene poruke podrške Ratku Mladiću i Novaku Đukiću: Poznat identitet počinioca
Na tabli Memorijalnog centra "Kapija" koji se nalazi u centru Tuzle, 27. maja, dva dana nakon 29 godišnjice zločina nad tuzlanskom mladošću, osvanule su poruke podrške ratnim zločincima Ratku Mladiću i Novaku Đukiću.

Podsjećamo, granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu, tačnije sa lokaliteta Panjik, 25. maja 1995. godine, na Kapiji u centru Tuzle ubila je 71, a ranila više od 150 osoba. Prosječna starost ubijenih bila je samo 23 godine, a najmlađa žrtva bio je dvogodišnji dječak Sando Kalesić. Za ovaj zločin pred Sudom BiH na 20 godina zatvora osuđen je komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić, koji je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi.

- Odjel kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla je lišilo slobode D. P. (47) iz Tuzle osumnjičenog za produženo krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. Nakon kriminalističke obrade je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Postupajuci tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog. Danas ce biti stavljen prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora Općinskom sudu Tuzla - potvrdio je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

Kako Faktor nezvanično saznaje, radi se o muškarcu srpske nacionalnosti, koji je i ranije policiji poznat po sličnim krivičnim djelima.

Iskaz u MUP-u Tuzlanskog kantona dali su zaposleni u Memorijalnom centri i članovi porodica žrtava s Kapije, a potvrđeno je i da su porodice ubijenih zatražile da se za uhapšenog predloži mjera jednomjesečnog pritvora.

- Kada sam čula za poruke koje su ostavljene veoma sam se uznemirila i bilo mi je teško. Pogotovo što se to desilo dva dana nakon godišnjice. Obaviještena je policija i počinitelj je uhvaćen - kaže Ešrefa Okanović, majka 16-godišnje Indire Okanović koja je ubijena na Kapiji 25. maja 1995. godine.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.