23.5.2024. 20:04
6
Vučiću se smije cijeli svijet: Pogledajte šta je uradio nakon sjednice Generalne skupštine. Sa tri prsta podignuta i zastavom Srbije, mahao u kameru
Rezolucija o Srebrenici je usvojena danas na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Za Rezoluciju o Srebrenici su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 je bilo suzdržanih.

U samoj Rezoluciji se navodi da je cilj da se okonča nekažnjivost za zločine genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih kršenja međunarodnog prava. Rezolucijom se želi postići održivi mir, pravda, istina i pomirenje.

Rezolucija, sudeći prema reakcijama, a što je bilo i očekivano, donijela je bipolarne reakcije iz naše zemlje i regiona.

Sa jedne strane se navodi da će Rezolucijom žrtve dobiti tračak pravde, dok protivnici slave jer je veći broj zemalja bilo koje su se izjasnile sa protiv, odnosno bile suzdržane, od onih koje su bile za. 

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Šemsudin Mehmedović, u reakciji za Source.ba portal kaže da je usvajanje Rezolucije jedna velika civilizacijska pobjeda.

"Očigledno je da je većina u Generalnoj skupštini UN-a prepoznala koristi od usvajanja ovakve rezolucije, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijelo čovječanstvo. Međutim, ostaje gorak okus u grlu da je svjetska zajednica potpuno podijeljena u pogledu dobra i zla, u pogledu zaštite univerzalne vrijednosti i u pogledu zaštite nacionalnih, odnosno, pojedinačnih interesa određenih zemalja, jer ogroman broj suzdržanih govori o licemjerstvu svjetske politike, ne želeći da se zamjeraju. Linija nezamjeranja sa onima koji su počinili genocid dovoljno govori o tome, šta oni zapravo misle o svemu tome", kazao nam je Mehmedović. 

Ističe da ohrabruje činjenica da je vrlo mali broj zemalja bio protiv prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici. 

"Mislim da je ovo jedan pozitivan trend, u najmanju ruku, kada je u pitanju put Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu", dodao je Mehmedović.

O slavlju rezultata glasanja iz manjeg bh. entiteta RS i susjedne Srbije, kaže da mi imamo usvojenu Rezoluciju o Srebrenici, te da je formalno usvojena i stupit će na snagu. 

"Sa druge strane, oni imaju brojke sa kojima pokušavaju da se prikažu kao pobjednici u cijelom tom diplomatskom procesu. Republika Srbija je naslijedila diplomatiju od bivše Jugoslavije i siguran sam da imaju vrsne diplomate koje su odradile svoj dio posla. Međutim, očigledno je da je kritičan broj zemalja bilo svjesno trenutka i univerzalne vrijednosti takve rezolucije, koja treba da odvrati u budućnosti sve potencijalne snage koje bi u budućnosti počinile genocid, u bilo kojem dijelu svijeta", zaključuje Mehmedović.

Reakcije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, komentarišući usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN), poručio je će se od danas cijeli svijet, svake godine 11. jula sjetiti žrtava genocida u Srebrenici. Rekao je i da će zemljama koje su glasale protiv Rezolucije sutra poslati protestnu notu.

Nakon usvajanja, oglasio se i Memorijalni centar Potočari.

"Usvajanjem Rezolucije i stavljanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u službeni kalendar Ujedinjenih nacija označava finalo poglavlje na putu priznanja genocida od strane globalne svjetske zajednice. Uz presude Međunarodnog suda prave i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ovim zaključujemo tri decenije dugu borbu za priznavanje istine o Srebrenici. Veliko hvala bosanskohercegovačkoj diplomatiji i svim prijateljima Bosne i Hercegovine koji su učinili sve da bismo dočekali ovu vijest", poručio je direktor Emir Suljagić.

Poručuju da će se borba protiv negiranja genocida nastaviti, ali da javnost treba negatore izmjestiti iz fokusa pažnje te posmatrati to kao izolovane slučajeve poražene politike.

"Pred nama je nastavak djelovanja na prikupljanju informacija u vezi sa pronalaskom nestalih u genocidu na kojem vrijedno radi Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine i ICMP. Istovremeno, fokus rada Memorijalnog centra će biti na stvaranju alata za edukaciju generacija koje dolaze te internacionalizaciji izučavanja genocida u Srebrenici, gdje je Rezolucija temelj za nova partnerstva i prilike za saradnju. Konačno, Memorijalni centar i država Bosna i Hercegovina trebaju postati međunarodni akter u borbi za prevenciju zločina protiv čovječnosti i genocida u savremenim konfliktima", napominje Suljagić.

Za majke koje su izgubile najmilije u genocidu u Srebrenici, usvajanje Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Međunarodnom danu refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine predstavlja dugo očekivanu pravdu i priznanje.

"Usvajanjem Rezolucije ostvarili smo pravdu za naše voljene i osigurali da se njihova žrtva nikada ne zaboravi. Ovo je trenutak koji nas podsjeća na našu obavezu da nastavimo borbu protiv negiranja genocida i da gradimo društvo temeljeno na istini, pravdi i pomirenju,” navode iz Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja Žene Podrinja, Udruženja Srebreničke majke i Udruženja žene Srebrenice.

Memorijalni centar Srebrenica će nastaviti biti most međureligijskog i međuetničkog dijaloga te će ostati vodeća državna institucija na putu osiguranja poštivanja svih žrtava iz ratova devedesetih.

"Bošnjaci, bosanski muslimani, kao narod koji je žrtva genocida u Srebrenici, danas je dobio komad pravde i istine. To mu je dugovala civilizacija i historija. Mi, kao građani i građanke Bosne i Hercegovine smo dužni da gradimo mir, čuvamo stabilnost i stvaramo prilike za izgradnju dijaloga temeljenog na toleranciji, istini i vladavini prava. Pobijedili smo, zatvaramo jedno poglavlje, teško poglavlje za našu zemlju. Put je bio dug, trajao je decenijama. Današnji dan i ova Rezolucija bude nadu da je vrijeme da ovo društvo ozdravi. Izlazimo iz pozicije žrtve i u rukama imamo mehanizam da budemo oni koji će pomoći drugima u nevolji i učiniti sve da fraza 'nikad više' zaista nosi težinu i značenje", dodao je Suljagić.

Memorijalni centar Srebrenica je izrazio zahvalnost predstavnicima institucija, medijima, organizacijama civilnog društva, akademskoj zajednici u zemlji i svijetu na podršci tokom zagovaranja usvajanja Rezolucije.

Stranka demokratske akcije je pozdravila usvajanje Rezolucije o Srebrenici.

"Rezolucija Generalne skupštine UN-a je pečat na istinu koja je utvrđena presudama Međunarodnog suda pravde i brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Posebno je značajno da se Rezolucijom bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice kroz svoje obrazovne sisteme i razvijanjem odgovarajućih programa", saopćeno je iz SDA.

Usvajanje su pozdravili i iz Socijaldemokratske partije BiH.

"Genocid u Srebrenici je sudski utvrđen presudama Haškog tribunala, te rezolucija ima i treba da ima za cilj institucionalnu memorijalizaciju i provođenje kulture sjećanja na svjetskom nivou, kako bi tragično iskustvo Srebrenice opominjalo i djelovalo kao moralna savjest čovječanstva. Usvajanje rezolucije je civilizacijski opravdan i očekivan potez.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini, kao i regionu, postoje politike koje nisu krenule putem pokajanja i prihvatanja sudskih utvrđenih činjenica, što rezoluciju na nivou tako bitnog tijela poput UN-a, čini još potrebnijom, jer služi suzbijanju revizionističkih poriva.

Iako sama rezolucija nije stavila kolektivnu etiketu narodu, političke elite u Srbiji i RS-u žele upravo narod iskoristiti kao štit za pravdanje vlastitih političkih stavova. SDP BiH poziva takve aktere da još jednom pročitaju sadržaj usvojene rezolucije.

Također, želimo uputiti riječi zahvale svim koji su glasali za usvajanje rezolucije, zemljama kosponzorima i brojnim drugim institucijama, pojedincima i organizacijama koje su lobirale za usvajanje rezolucije. 

Posebno želimo istaknuti dugotrajan i predan rad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je uložio enorman trud i vrijeme u lobiranje, te kontinuirano radio na vanjskopolitičkom planu, kako bi inicijativa za usvajanje rezolucije uspjela", navodi se u saopćenju SDP-a.

Besprizorni Vučić

Tokom sjednice su viđene neke bizarne scene, a u glavnoj ulozi, ko bi drugi bio, nego srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

On se, naime, ogrnuo srbijanskom zastavom tokom glasanja, uprkos upozorenjima.

"Pošaljite obezbjeđenje slobodno, samo da vidim junaka koji će da mi uzme zastavu", poručio je Vučić.

Osim toga, Vučić je nakon okončanja sjednice u sali dizao srbijansku zastavu i tri prsta.

Kimjongunovske scene iz Srbije

Današnje glasanje o Rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, članovi Vlade Srbije su pratili ogrnuti zastavama Srbije, u maniru sjevernokorejskog režima i njihovog vođe Kim Jong Un-a.


"Sloga bit će poraz vragu! Uvijek slobodni i nikada poraženi! Podrška predsjedniku Vučiću u bespoštednoj borbi za naš narod i državu! Neka žive Srbija i Srpska u vječnost",  napisao je predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević na Instagramu.

Veliki je broj reakcija na Vučićevo iščekivanja rezultata glasanja i na društvenoj mreži X.

Reagovali su pojedini korisnici iz Srbije, ali i Crne Gore, reklo bi se, sa nevjericom.

Pogledajte neke od njih:

(Ajdin B.)

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.