24.9.2024. 16:32
0
Ukrajinska vojska podijelila snimak kako prodiru kroz ruska minska polja u Kursku
FOTO: screenshot
Ukrajinska vojska objavila je videosnimak na kojem se vidi kako njihovi inženjeri stvaraju prolaze kroz minska polja i barijere na granici s ruskom Kurskom oblašću.

Video su objavili 49. inženjerijska desantno-jurišna brigada i Komanda za podršku ukrajinskih oružanih snaga

"Nevjerovatno je gledati kako 49. inženjerijska jurišna brigada probija rusku granicu drugi put u mjesec dana", navodi se u objavi.

Borbeni inženjerci napravili su otvore u ruskim minskim poljima i barijerama u Kurskoj oblasti, omogućujući ukrajinskim trupama da napreduju dalje u ruski teritorij.

Dana 23. septembra, komanda ukrajinskih Zračno-desantnih snaga saopćila je da su vojnici iz 95. zasebne zračno-jurišne brigade prodrli u dio ruske granice.

Ukrajinska operacija u Kurskoj oblasti započela je 6. augusta 2024. 10. augusta petog dana napredovanja ukrajinske vojske dublje u Rusiju, predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da je Ukrajina gurnula rat na ruski teritorij.

Dana 27. augusta, Oleksandr Syrskyi, vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine, rekao je da je od početka operacije u Kurskoj oblasti Ukrajina zarobila 594 ruska vojnika i kontrolira više od 100 naselja ili 1294 kvadratnih kilometara teritorija.

Iz otvorenih izvora poznato je da su jezgru operacije Kursk činile dvije brigade ukrajinskih Zračno-jurišnih snaga – legendarna 80. brigada Lavov i novoformirana 82. brigada Černivci. U drugoj sedmici operacije pridružio im se i dio 95. desantno-desantne brigade. Zelenski je 13. septembra izjavio da su Rusi pokrenuli svoju "brzu ofenzivu" u Kurskoj oblasti, iako nisu postigli značajnije rezultate. Dana 18. septembra, Oleksii Dmytrashkivskyi, predstavnik ukrajinskog vojne komande u Kurskoj oblasti, izvijestio je da je ruska protuofanziva za ponovno zauzimanje teritorija pod ukrajinskom kontrolom u Kurskoj oblasti "zaustavljena".

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.