25.6.2024. 19:54
0
Austrija srušila Nizozemsku i zauzela prvo mjesto u grupi D, remi Francuske i Poljske
Nakon večerašnjih mečeva dobili smo rasplet u okviru grupe D Evropskog prvenstva koje se održava u Njemačkoj. Francuska i Poljska su u uzbudljivom susretu remizirali rezultatom 1:1, dok je Austrija savladala Nizozemsku sa 3:2 i izborila plasman u nokaut fazu.

Nakon početnog ispitivanja snaga prvu priliku na susretu između Francuske i Poljske vidjeli smo u 12. minuti. Dembele je probio po desnoj strani, na drugoj pronašao usamljenog Hernandeza, ali je njegov pokušaj zaustavio Skorupski.

Samo tri minute kasnije uzvratili su Poljaci preko Urbanskog koji je šutirao iz veoma dobre pozicije, ali i direktno u Maignana.

Nakon toga uslijedio je nešto mirniji tok susreta, a Francuzi su ponovno prijetili u 42. minuti. Mbappe je sam izašao na Skorupskog, ali je golman Poljske još jednom sjajno reagovao.

Tri minute kasnije Mbappe se ponovno našao u velikoj prilici, ali je Skorupski još jednom izašao kao protivnik.

Francuzi su nakon promašaja Mbappea na startu drugog dijela ipak stigli do prednosti.

Trikolori su dobili penal, a siguran izvođač bio je Kylian Mbappe kojem je ovo bio prvi gol na Evropskim prvenstvima ikada. Igrala se 56. minuta.

Poljaci su do izjednačenja stigli u 79. minuti. Ovoga puta Upamecano je napravio penal, a odgovornost preuzeo Robert Lewandowski.

Najprije je udarac napadača Barcelone sa bijele tačke zaustavio Maignan, ali je penal ponovljen jer je golman Milana izašao sa obje noge sa gol linije.

Iz drugog pokušaja “Lewa” je bio siguran i donio poravnanje svojoj ekipi.

Mogla je Poljska i do preokreta, ali je udarac Swiderskog zaustavio Maignan.

Na drugoj strani prijetili su Dembele i Giroud, ali se mreža nije tresla.

Austrija je u drugom susretu savladala Nizozemsku sa 3:2 i izborila plasman u nokaut fazu.

Povela je Austrija već u šestoj minuti kada je Malen pogodio vlastitu mrežu, a sa tim rezultatom se otišlo na odmor.

Ipak, na startu drugog dijela Gakpo pogađa za poravnanje nakon asistencije Simonsa.

U 59. minuti Schmid poslije proigravanja Grilitscha dovodi Austriju u novu prednost, ali Depay u 75. ponovno poravnava rezultat.

Nije mnogo trajao mir u Nizozemskoj selekciji. Samo pet minuta kasnije Baumgartner je uposlio Sabitzera koji postiže gol za Nizozemsku vrijedan prolaza dalje.

Nakon tri kola Austrija je završila kao pobjednik ove grupe sa 6 bodova, Francuska je druga sa 5, dok je Nizozemska sa 4 boda. Poljska je posljednja sa jednim bodom.

Nizozemska će pored Austrije i Francuske dalje kao jedna od najbolje trećeplasiranih selekcija, prenosi N1. 

(Erna H.)

 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.