12.6.2024. 13:59
0
Pitali smo umjetnu inteligenciju ko će osvojiti EURO 2024 - Očekuju se brojna iznenađenja: Ovo je njena prognoza
U petak, počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se održati u Njemačkoj.

Uzbuđenje i euforija dosežu vrhunac, a mnogi navijači, kako oni čija reprezentacija učestvuje na ovom takmičenju, tako i brojni drugi ljubitelji fudbala, iščekuju zanimljive susrete koji su pred nama.

Predikcije su različite i mnogi imaju svoje favorite za osvajanje ovog prvenstva. Također, i AI (umjetna inteligencija) ima svoje prognoze o tome kako će se odigrati ovo prvenstvo. Jedan od najpoznatijih tehnoloških alata današnjice je ChatGPT, umjetna inteligencija koja se ističe svojom sposobnošću generiranja tekstova i analize podataka.

U nastavku teksta, pokazat ćemo vam kako je ChatGPT prognozirao ishode ovog prvenstva i ko će, prema njegovim predviđanjima, 14. jula podići pehar evropskog prvaka.

Grupna faza

U grupi A će se sastati domaćin prvenstva Njemačka, Švicarska, Škotska i Mađarska. Većina bi ishod koji je predvidio AI odmah nazvala iznenađenjem. ChatGPT je predvidio da će Njemačka zauzeti prvo mjesto, što se i očekuje od njih, ali je kao drugoplasiranog izabrao Švicarsku, dok je Škotska zauzela treće, a Mađarska posljednje mjesto. Ovo smatramo iznenađenjem jer mnogi predviđaju borbu za drugo mjesto između Švicarske i Mađarske, a većina čak daje prednost Mađarskoj.

Grupu B je teško bilo kome da prognozira. Umjetna inteligencija predviđa da će Španija i Italija kao prvoplasirane i drugoplasirane ekipe proći dalje, dok će Hrvatska zauzeti treće mjesto, ali svejedno proći dalje jer će biti najbolja trećeplasirana reprezentacija. Albanija sigurno nema nikakve šanse pored ovih timova, pa je očekivano da zauzme posljednje mjesto u grupi.

Engleska se nameće kao favorit grupe C, ali i kao favorit za osvajanje prvenstva. Tako je AI predvido da će oni zauzeti prvo mjesto u ovoj grupi, dok će ih Danska pratiti kao drugoplasirana, a Srbija i Slovenija kao treća odnosno četvrta u grupi. Također je predvidio da će Srbija proći dalje jer će biti jedna od 4 najbolje trećeplasirane reprezentacije.

U grupi D nije predviđeno iznenađenja. Francuska kao veliki favorit je zauzela prvu poziciju, dok je Nizozemska druga. Austrija se nalazi na trećoj poziciji što će je voditi u dalju fazu zbog plasmana trećeplasiranih reprezentacija, dok bi Poljska trebala zauzeti posljednje mjesto. To i ne bi bilo čudo jer će biti bez Roberta Lewandowskog u prvoj utakmici prvenstva, što predstavlja veliki hendikep za reprezentaciju Poljske.

Ono što nas je iznenadilo je prognoza za grupu E. Belgija je zauzela prvo mjesto, dok je umjetna inteligencija predvidjela Rumuniju kao drugoplasiranu ekipu u ovoj grupi. To je sigurno veliko iznenađenje jer mnogi od njih očekuju da završe kao posljednjeplasirani. Slovačka je zauzela treće mjesto, dok je iznenađujuće Ukrajina posljednja u grupi.

I u posljednjoj grupi F, nisu predviđena prevelika iznenađenja. Portugal je zauzeo prvo mjesto, dok je Češka Republika prognozirana kao drugoplasirana. Reprezentacija Turske će zbog poretka najboljih trećeplasiranih ekipa pronaći svoje mjesto u knockout fazi takmičenja. A da ne zaboravimo Gruziju od koje se skoro ništa ne očekuje, pa tako i u ovoj prognozi im se predviđa posljednje mjesto u ovoj grupi.

Rezultati grupne faze po prognozi umjetne inteligencije

Osmina finala

U prvom paru osmine finala očekuje se meč između domaćina Njemačke i Danske. Iako je reprezentacija Danske izuzetno jaka, umjetna inteligencija ovdje nije očekivala nikakvo iznenađenje i kao pobjednika je predvidjela ekipu Njemačke.

U drugom paru bi se po prognozi trebale sastati ekipe Švicarske i Italije, a reprezentacija Italije, koja ove godine brani trofej, bi trebala biti pobjednik ovog meča.

U narednom meču se očekuje susret Španije i Turske, i bez ikakvih iznenađenja predviđena je pobjeda Španije.

U četvrtom susretu osmine finala, susret između Engleske i Austrije, kako kaže umjetna inteligencija, završit će pobjedom Engleske, što se vjerovatno i očekuje.

Naredni meč između Portugala i Hrvatske je vjerovatno najzanimljiviji susret u ovoj fazi, a tu je predviđeno da će kao pobjednik Portugal proći dalje.

U posljednja tri susreta osmine finala prognoza je takva da se očekuje prolazak favorita. Holandija će pobijediti Rumuniju, Belgija će savladati Srbiju, dok se od Francuske očekuje pobjeda protiv Češke Republike.


Prognozirani rezultati osmine finala

Četvrtifinale

U ovoj fazi nas već očekuju zanimljivi susreti između najjačih reprezentacija u Evropi. U prvoj utakmici četvrtfinala sastaju se Njemačka i Španija, dvije reprezentacije s najvećim brojem osvojenih titula prvaka Starog kontinenta. Umjetna inteligencija je u ovom meču kao pobjednika predvidjela ekipu Njemačke.

Drugi susret bi trebali odigrati Portugal i Holandija, a prognoza je takva da bi Portugal trebao izaći kao pobjednik iz ovog susreta. Francuska bi svoj meč četvrtfinala trebala odigrati protiv Belgije i prognozirano je da će kao veliki favoriti pobijediti ekipu Belgije.

Posljednji susret četvrtfinala umjetna inteligencija predviđa da će odigrati Engleska i Italija. To bi bila repriza finala posljednjeg Eura, gdje je Italija nakon izvođenja penala pobijedila Englesku. Ove godine AI smatra da će ishod biti isti. Engleska će svoj put završiti u ovoj fazi te da će se Italija pobjedom u ovom meču plasirati u polufinale.



Predviđeni rezultati četvrtfinala

Polufinale

Ako se obistini ova prognoza umjetne inteligencije, vjerujem da bi mnogi bili zadovoljni ovim polufinalnim parovima. U prognozi se očekuje da svoje polufinalne mečeve odigraju Njemačka protiv Portugala i Francuska protiv Italije.

Vjerovatno bi dosta navijača razmišljalo prije nego bi mogli predvidjeti ishod ovih susreta, ali u svojoj prognozi umjetna inteligencija je proglasila Portugal kao pobjednika prvog meča i Francusku kao pobjednika drugog polufinalnog para, tako predviđajući finale između ova dva tima.

Finale

Finalni par Francuska i Portugal možda i nije iznenađenje. Tu bi se mogli naći i neki drugi timovi, kao što su Njemačka, Engleska, Španija, pa čak i Hrvatska koja pravi velike rezultate u posljednje vrijeme, ali je u našoj prognozi ispala u osmini finala.

Ali kako umjetna inteligencija kaže, u finalu će se sastati Portugal i Francuska, a reprezentacija koja će podići trofej evropskog prvaka će biti Francuska. Francuska je po mnogima uz Englesku najveći favorit, nakon što su izgubili u finalu Svjetskog prvenstva, ovo će im biti prilika da predvođeni novom zvijezdom Real Madrida, Kylianom Mbappeom, po treći put osvoje Evropsko prvenstvo.

Podsjećamo da prvenstvo počinje 14. juna gdje će se prvom meču u Minhenu sastati domaćin Njemačka i Škotska. Prvenstvo traje mjesec dana i bit će završeno finalom 14. jula koje će biti održano u Berlinu, pa ćemo tako imati priliku da mjesec dana uživamo u sjajnim mečevima koji su pred nama.

(Aldin B.)
 

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.