24.9.2024. 20:58
0
Sava u zatvoru prijetio Macanu: Zaratili kumovi koji se sumnjiče za ubistvo sarajevskih policajaca
Sava Marinković je u KPZ-u Zenica prijetio svom kumu Aleksandru Macanu, kazao je jučer advokat Duško Tomić na početku nastavka suđenja Savi Marinkoviću i Aleksandru Macanu, optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, 26. oktobra 2018. godine, na Alipašinom Polju, prenosi Avaz.

- Moj klijent se žalio da mu je u jednom periodu u kontinuitetu, dok je šetao, optuženi prijetio preko prozora, vrijeđao ga i psovao, tako da se moj klijent osjećao ugroženo i neprijatno. To je prijavio rukovodstvu zatvora, i ja sam bio prisutan. Utvrđeno je da je Sava Marinković pokušao izvršiti pritisak prijetnjom - naveo je Tomić, koji zastupa Aleksandra Macana.

Uprkos Tomićevoj najavi da zbog toga njegov klijent neće odgovarati na pitanja odbrane, optuženi Macan je, ipak, pristao da odgovara u svoju odbranu.

Macana su jučer više od tri sata unakrsno ispitivali Marinkovićevi branioci Bojan Veselinović i Radivoje Lazarević, kao i sam optuženi. Odbrana se pozivala na ranije izjave Macana i onu koju je davao na prošlom pretresu, smatrajući da je dao različite izjave, zapitavši se koliko verzija je optuženi dao.

Optuženi Macan je ponovo više puta istakao da je došao da se brani istinom, a koja je, prema njegovom mišljenju, samo jedna.

- Sava je ubio policajce, a tu smo bili ja i Marko (Marko Trifković op. a.). Bila su samo tri lica - naveo je u jednom momentu Macan, prenosi Avaz.

Potvrdio je da su on i Marko Trifković (koji je ranije, prema sporazumu, osuđen na 15 godina zatvora, op. a.) ukrali Seat Leon koji su koristili 26. okrobra 2018. godine u pokušaju krađe bijelog Golfa na Alipašinom Polju.

Ponovio je da je Marko bio ispod haube Golfa, a on u unutrašnjosti, a da je Marinković bio u Seatu i čuvao stražu. Potvrdio je da nije vidio kada je pucano, ali da mu je Sava dok su bježali kazao da je policija pucala i da je i on na njih pucao. Macan je kazao da je pobacao desetak čahura koje je našao u vozilu, a da je Marinković zakopao pušku. Seat su Macan i Trifković rastavili na livadi. Na Seatu, tvrdi Macan, nije bilo oštećenja od metaka, piše Avaz.

Jedno od pitanja odbrane bilo je i da li je tačno da je njegova supruga najavila njegov dolazak u BiH inspektorima SIPA-e.

- Dok sam bio u Beogradu, predaju sam dogovarao s porodicom i mojim advokatom. Ni moja supruga nije znala kada ću doći. Ako baš hoćete istinu, u BiH sam ušao ilegalno, čamcem preko Drine - kazao je Macan.

On je, između ostalog, kazao da ni s kim nije dogovarao uslove predaje i da nije imao nagodbe. Kazao je kako otpočetka pokušava dokazati da on nema veze s ubistvom, te da bi mogao jedino biti optužen za pomaganje i prikrivanje, a na tužiocima je šta će odlučiti.

Naveo je da se odlučio predati kada je bio i Španiji i kada je optužen, za, kako je rekao, nešto što nije uradio.

Dok je Macan svjedočio pored njega su cijelo vrijeme stajala dvojica sudskih policajac u punoj opremi, dok su druga dvojica bila pored optuženog Marinkovića.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.