24.9.2024. 22:45
0
UN: Konaković prisustvovao otvaranju opšte debate, razgovarao i s pomoćnikom generalnog sekretara
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković danas je prisustvovao otvaranju opšte debate na 79. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Debata je počela tradicionalnim obraćanjima generalnog sekretara UN-a Antónija Guterresa, te predsjednika Brazila Luiza Inácia Lula da Silve i predsjednika SAD-a Josepha Bidena.

U narednim danima visoki zvaničnici zemalja članica UN-a će se obratiti s govornice Generalne skupštine UN-a i iznijeti najznačajnije stavove svojih zemalja.

Nakon početka opšte debate, Konaković se sastao s pomoćnikom generalnog sekretara UN-a za koordinaciju razvoja Oscarom Fernandez-Tarancom.

Glavne teme razgovora bile su daljnji razvoj saradnje Bosne i Hercegovine sa predstavnicima UN-a u BiH, funkcionisanju Fonda generalnog sekretara UN-a za izgradnju mira (PBF), te ciljevima održivog razvoja i njihovoj realizaciji u BiH.

Konaković je informisao sagovornika da je Vijeće ministara BiH odobrilo sporazum kojim se reguliše status Kancelarije rezidentnog koordinatora UN-a u BiH, te će ministar vanjskih poslova potpisati sporazum nakon što bude kompletirana zakonska procedura odobravanja od Predsjedništva BiH.

Konaković je istakao da je u BiH, nakon uključenja u Fond za izgradnju mira, formiran Upravni odbor koji ima ulogu da odlučuje i nadgleda realizaciju PBF programa u BiH, a kojim kopredsjedavaju ministar i rezidentni koordinator UN-a u BiH.

Aktiviranje Upravnog odbora ima značaj za BiH ne samo zbog finansiranja projekata koji se realizuju u našoj zemlji, nego i zbog činjenice da je to jedan od ključnih uslova za otvaranje pregovora za pridruživanje BiH u EU, a što je prepoznato u izvještaju predsjednice Evropske komisije Evropskom vijeću.

Za BiH je odobreno šest projekata, čija je ukupna vrijednost više od 15 miliona dolara i čija je realizacija predviđena do 2026. godine.

Konaković je rekao da je BiH uspješno pripremila i prezentovala Dobrovoljni nacionalni pregled ciljeva održivog razvoja u julu prošle godine, a da su u saradnji sa UN-om u BiH već pokrenute aktivnosti na izradi Okvira za saradnju UN ciljeva održivog razvoja u BiH za period od 2026. do 2030. godine.

Čitav proces koordinira Vijeće za ciljeve održivog razvoja u BiH, kojim kopredsjedava ministar vanjskih poslova BiH, s ciljem usklađivanja ciljeva sa prioritetima koje ima BiH.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.