24.9.2024. 14:08
0
Ako ne znate za koga glasati: Isprobajte aplikaciju "Glasometar" i bolje upoznajte političke kandidate
Udruženje građana i građanki “Zašto ne” razvilo je web aplikaciju Glasometar koja omogućava građanima/kama da uporede svoje stavove s kandidatima/kinjama za (grado)načelničke funkcije u 11 općina i gradova širom Bosne i Hercegovine.

Glasometar je jednostavna i efikasna platforma koja biračima/cama pomaže da saznaju s kojim kandidatima ili kandidatkinjama dijele najsličnija mišljenja i time informisano donesu odluku na dan izbora.

UG “Zašto ne” kreiralo je i realizovalo Glasometar za svake opće izbore od 2010. godine, kao i za Lokalne izbore 2020, a pokazao se kao izuzetno koristan online alat koji građanima/kama pruža priliku da se na jednostavan i zanimljiv način informišu o stavovima kandidata/kinja i političkih partija.

Ovogodišnja aplikacija pokriva sljedeće općine i gradove: Tuzlu, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Srebrenicu, Doboj, Travnik, Trebinje, Livno i Banjaluku.

Glasometar sadrži pitanja iz oblasti politike, ekonomije, infrastrukture i obrazovanja koja su bila ključna u javnom i političkom diskursu. Svi/e kandidati/kinje iz 11 općina i gradova obuhvaćenih ovogodišnjom aplikacijom bili/e su pozvani/e da odgovore na upitnik.

Za one koji/e nisu odgovorili/e, informacije su prikupljene na osnovu njihovog ranijeg političkog djelovanja, javnih stavova, predizbornih programa ili stavova njihovih partija.

Za kandidate/kinje koji/e ranije nisu bili/e politički aktivni/e, ili za koje nije bilo moguće pronaći njihove stavove ili stavove njihove partije za većinu tema, ti/e kandidati/kinje nisu uvršteni/e u Glasometar.

Projekat sufinansiraju vlade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke kroz grantove iz međunarodnog Visegrad fonda.

Pored web aplikacije za provjeru stavova, Glasometar nudi i sekciju Izborne teme, gdje se nalaze tekstovi o najvažnijim pitanjima vezanim za izborni proces. Ovu sekciju kreiraju timovi portala Istinomjer i Raskrinkavanje, a dostupan je i sadržaj poput live fact-checking bloga, kviza o izbornom procesu, ali i mnoge druge korisne informacije.

Pozivamo sve birače/ice da posjete Glasometar, informišu se i glasaju odgovorno na predstojećim Lokalnim izborima 2024, saopćeno je iz Udruženja. 

Za više informacija posjetite Glasometar.ba.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.