24.9.2024. 13:34
1
Zakazana prodaja nekretnina BHRT-a, Upravni odbor upozorava: Ugrožena je državna imovina
FOTO: N1
Na Općinskom sudu u Sarajevu u srijedu, 25. septembra, zakazana je prodaja nekretnina BHRT-a, po tužbi EBU na ime duga koji s kamatama iznosi 16 miliona KM.

Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost imovine BHRT-a (zemljište i zgrade) iznosi 160 miliona KM - saopćeno je iz Upravnog odbora BHRT.

“Najveći dio imovine koja “ide na doboš” upisana je kao državna imovina, koja je odlukom visokog predstavnika privremeno izuzeta iz pravnog prometa. Uprkos toj činjenici, Općinski sud naložio je prodaju imovine putem javnog nadmetanja. Ovim činom ne samo da je ugrožena državna imovina već može predstavljati i uvod u nestanak BHRT-a kao javnog RTV servisa, koji po Zakonu pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu”, navode iz Upravnog odbora BHRT.

Upravni odbor apelira na pravosudne i državne institucije da se pronađe pravni način za odlaganje licitacije i iznađe rješenje za dug BHRT-a prema EBU i tako spriječi destrukciju i državne i imovine BHRT-a. Zbog neriješenog finansiranja, BHRT nije u stanju iz svojih prihoda izmiriti obavezu prema EBU.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.