2.7.2024. 20:44
0
U Ukrajini spriječen državni udar i zauzimanje zgrade parlamenta!?
Ukrajinske sigurnosno-obavještajne službe objavile su da su spriječile državni udar koji bi “išao na ruku Moskvi” u jeku ruske agresije na tu zemlju.

Vijest o planiranom udaru pojavila se uoči posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana, koji jedini u Evropi još uvijek gaji dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) objavila je na Telegramu sinoć da grupa ljudi priprema “niz provokacija i puč” u glavnom gradu Kijevu. Kako prenosi NBC, skupinu je predvodio suosnivač organizacije poznate po svojim “protuukrajinskim akcijama” od 2015. godine, iako njihov identitet nije objavljen.

Nakon poziva na javno okupljanje u središtu Kijeva u nedjelju, osumnjičenici su planirali objaviti uklanjanje vojnog i političkog vodstva zemlje s vlasti, rekli su iz SBU-a. Zatim su planirali zauzeti i zgradu ukrajinskog parlamenta, tvrde Ukrajinci.

Počinitelji su se “nadali da će uzburkati društvenu i političku situaciju u našoj zemlji, što bi išlo u korist Rusije”, rekla je sigurnosna služba, iako nije izričito rekla stoji li Kremlj iza skupine ili njenih planova.

Navodno četvorica osumnjičenika su uhapšena te su prema navodima suočeni s optužbama za pokušaj rušenja ustavnog poretka i preuzimanja vlasti. Budu li osuđeni, mogli bi se suočiti s do 10 godina zatvora, priopćio je SBU.

Ovo nije prvi slučaj u kojem Ukrajinci tvrde da su uspjeli osujetiti planove za rušenje vlasti u Kijevu od početka rata. Zanimljivo je što se konkretni incident dogodio neposredno pred dolazak Orbana u posjetu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, kao i u momentu nadiruće ruske ofanzive na sjeveroistoku zemlje.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.