4.7.2024. 17:49
0
Evropska unija uvela carine na proizvode iz Kine, evo šta to znači
FOTO: ilustracija
Evropska komisija danas je potvrdila da EU uvodi visoke carine na električna vozila proizvedena u Kini, a odluka na snagu stupa već sutra.

Euronews navodi kako se radi o izuzetno značajnoj odluci koja će redefinirani odnose Europske unije i Kine te će gotovo sigurno izazvati osvetničke mjere usmjerene protiv europskih proizvođača automobila i drugih vozila.

Ovaj korak najavljen je početkom lipnja te je rezultat devetomjesečne istrage koja je otkrila da je cijeli opskrbni lanac električnih vozila proizvedenih uz Kini "napumpan" subvencijama, što onda proizvođačima tih vozila omogućava da zatrpaju europsko tržište vozilima ispod cijene, što stvara nepoštenu konkurenciju.

Javni novac otkriven je u svim elementima proizvodnog lanca, rekli su europski dužnosnici - od iskopavanja sirovina potrebnih za proizvodnju baterija do brodara angažiranih da prevezu vozila do europskih obala.

To u praksi znači da stanovnici Evrope iz Kine više neće moći nabavljati jeftine stvari poput maskica za mobitele, privjeske i slično.

Kina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.