20.6.2024. 13:45
0
Kineski mornari napali Filipince mačevima, branili su se golim rukama
FOTO: Screenshot/x
Filipinski vojnici morali su se braniti golim rukama od kineske obalne straže naoružane mačevima i noževima, objavile su filipinske vlasti.

General Romeo Brawner, vrhovni filipinski vojni zapovjednik, kritizirao je Kinu zbog, kako je opisao, "nepromišljenog i agresivnog" ponašanja dok su filipinska mornarica i obalna straža u ponedjeljak dostavljale zalihe filipinskim vojnicima u Južnom kineskom moru.

Osoblje kineske obalne straže zabilo se svojim plovilima u čamce koji pripadaju Filipinima, ukrcali su se na njih i napali ih, rekao je Brawner. Nekoliko filipinskih mornara je povrijeđeno, a jedan je ostao bez palca.

- Kineska obalna straža nema pravo niti zakonsku ovlast miješati se u naše legitimne operacije ili oštetiti našu imovinu unutar naše Isključive ekonomske zone, rekao je Brawner.

Rekao je da incident "predstavlja očito kršenje međunarodnog pomorskog prava, filipinskog suvereniteta i suverenih prava". Filipinska vojska podijelila je fotografije incidenta na kojima se vide oštećeni čamci i kineski mornari s mačevima.

Brawner je rekao da postupci kineske obalne straže predstavljaju "značajne rizike za regionalnu stabilnost", ali je dodao da će Filipini sarađivati sa svojim međunarodnim partnerima kako bi pokušali održati mir u regiji.

Incident je tek posljednji u spornim vodama Južnog kineskog mora, prenosi Index.hr.


 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.