27.9.2024. 21:17
2
Vučić odlikovao ambasadora Emirata koji je glasao protiv Rezolucije o Srebrenici
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 27. septembra u Njujorku uručio Orden srpske zastave drugog stepena ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pri Ujedinjenim nacijama Muhamedu Isi Abušahabu.

Vučić je naveo da je ambasador UAE-a “značajno doprinio izgradnji novih mostova između dvije kulture i dva naroda”.

Vučić, koji u Njujorku boravi povodom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, napisao je na Instagramu da priznanje Abušahabu “nije samo simbolično”, već da “odražava značaj koji Srbija pridaje dubokim i trajnim vezama sa UAE-om, čijem njegovanju ostaje iskreno posvećena”.

“Ujedinjeni Arapski Emirati su uvijek bili tu za Srbiju, čak i u najtežim trenucima. Tokom mnogih globalnih kriza i izazova, od pandemije COVID-19 do danas, UAE su pokazivali nesebičnu solidarnost sa našom zemljom, a Srbija pamti svaki gest, svaku akciju i svaku riječ podrške koju su nam UAE pružile kada je to bilo potrebno”, dodao je.

Vučić je ukazao i da Srbija i UAE “dijele mnoge zajedničke vrijednosti” i da su ekonomski, kulturni i politički odnosi dvije zemlje “doživjeli ogroman uspon kroz različite projekte koji su uspješno realizovani u proteklim godinama”.

Predsjednik Srbije je prethodnih dana u Njujorku odlikovao predstavnike više država koje su bile na strani Beograda prilikom majskog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Među njima su i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Saradnja između Srbije i UAE-a ide uzlaznom putanjom iz godine u godinu od dolaska na vlast Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) 2012. godine.

Srbija je u dva navrata, 2014. i 2016. dobila po milijardu dolara zajma od Abu Dabija za budžetsku podršku.

Emirati su u prethodne tri godine u vrhu zemalja u koje Srbija izvozi oružje i vojnu opremu, njihove kompanije kupuju poljoprivredno zemljište, postali su manjinski vlasnik srbijanskog nacionalnog avioprijevoznika.

Učestvovali su sa Kinom u izgradnju fabrike sa proizvodnju kineske vakcine Sinofarm protiv COVID-19 u Beogradu, a u nekoliko navrata su uputili Srbiji kontigente medicinskih sredstava i opreme kao pomoć u pandemiji korona virusa.

Još jedan simbol ove saradnje je stambeno-poslovni kompleks “Beograd na vodi”, u vrijednosti blizu 3,5 milijardi eura. Ugovor o zajedničkom ulaganju potpisan je u aprilu 2015. godine, uprkos kritikama dijela stručne javnosti zbog arhitektonskog i urbanističkog rešenja.

Projekat je pratila i afera rušenja objekata u kvartu Savamali i nelegalnog pritvaranja građana zbog potreba izgradnje ovog kompleksa koja do danas nije razriješena uprkos brojnim protestima građana.

(Erna H.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.