4.7.2024. 17:27
0
Nazif Gljiva o snimku na kojem pjeva sa Ćelom Bajramovićem: "To je bilo u robnoj kući 'Sarajka'. Ismet je htio da se 'upiše u strijelce' i otpjevao je nekoliko rečenica"
Dejan Kerleta, direktor BH Radija 1 mailom je upozorio Enisu Hajdarević Šojko, urednicu na BHR1 da je zaprimio veliki broj prijava građana BiH koji su, kako tvrdi, negodovali zbog emitovanja pjesama iz perioda rata u BiH u programu radija. Konkretno, Kerleti je zasmetala pjesma Nazifa Gljive "Branioci Sarajeva".

Hajdarević Šojko je jučer smijenjena zbog toga.

Gljiva u razgovoru za Source kaže da ne zna mnogo o tome.

"Znam samo da je ona meni trebala da uradi serijal od tri emisije i uradila je dvije emisije o 45 godina muzičke karijere Nazifa Gljive. Dakle, to je trebala da uradi i uradila je dvije te je u drugoj emisija završna pjesma bila 'Branioci Sarajeva'. Inače, nikada niko ništa bolje nije napravio o meni. To je stvarno bilo lijepo sve i kompozicije su bile poredane dobro i sve je išlo dobro. Treba jedna emisija da ide sada u pet, pa ćemo vidjeti da li je i to zabranjeno. Navodno, njoj je direktor zamjerio što je pustila pjesmu iz vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu. To bi bilo ukratko što ja znam, jer ja nisam ni odabirao pjesme. Branioci Sarajeva su branili Bosnu i Hercegovinu, nisu branili islamsku džamahiriju", prokomentarisao je Gljiva. 

Govoreći o pjesmi "Branioci Sarajeva", kaže da je nastala krajem maja 1992. godine.

"Počela se slušati preko motorola u prvoj sedmici juna. Poslije masakra u ulici Vase Miskina koji se desio, čini mi se 27. maja, ja sam se tu zadesio blizu, a ko zna šta bi bilo da sam još malo išao. Poslije sam doživio taj prvi slom, jer čovjek se slomi, ne može da vjeruje jer vidi ta tijela raskomadana i odem kući i napišem pjesmu 'Branioci Sarajeva'. Znači, vidio sam prije toga te momke i dječake oko 1. maja i tih dešavanja kako se bore i brane Bosnu i Hercegovinu, te me je bilo stid, a i pozvao me je komandant grada rahmetli Mustafa Hajrulahović Talijan da se pridružim umjetničkoj četi, čak mi je rekao: 'Budi ti komandir i pravite pjesme, pomažite ljudima koliko možete, budite na usluzi..'. Ja sam to prihvatio i brzo sam snimio pjesmu, Perica Simonović je pravio aranžman i odsvirao i to baš u državnoj televiziji. Dakle, to je pjesma koja je u njihovom vlasništvu, oni imaju pravo da je 'vrte'. I 'vrtila' se sve do dana današnjeg i na njihovom radiju i ostalim radio stanicama", rekao je Gljiva.

Prije nekoliko mjeseci na društvenim mrežama se pojavio snimak iz vremena kada je Sarajevo bilo pod opsadom a na kojem se mogum između ostalih, Ismet Ćelo Bajramović i Ramiz Delalić Ćelo, Dževad Topić Topa. Poznatog bh. kantautora i pjevača smo pitali o tom snimku.



"Bio je tu i Dino Merlin, a to je bila jedna zakletva pet brigada po 300 vojnika. U robnoj kući 'Sarajka', dole u podrumu smo bili da nas ne granatiraju i to je bila kao neka prva zakletva pa fešta i opuštanje jer su dva mjeseca bili u rovovima, trčali, ginuli, to je bilo za opuštanje. Onda smo mi njima pjevali, a usput se bio i oženio jedan borac Zenga iz Višegrada, koji je otišao u Ameriku i Amerikanku oženio, te u njegovu čast nam je naredio komandant Talijan i dao nam upute. Onda su došli isto ovi komandanti, pošto si poznat, oni kao mangupi su došli da malo zapjevaju i slikaju se sa mnom. Bilo mi je iskreno malo neugodno zbog takvog slikanja, ali znate kako je, rat je, treba možda biti razumljiv jer ipak oni idu na prvu liniju, možda se neće vratiti jer je sve bilo opkoljeno, minirano itd", kazao nam je Gljiva.

Na snimku se moglo vidjeti kako mu u jednom trenutku Ismet Bajramović nešto govori, a Nazif nam je otkrio i šta: 

"Perica Simonović je svirao foršpil a on je htio da pjevamo, pa je htio on da otpjeva, pa je na kraju i otpjevao nekoliko rečenica, htio je da se 'upiše u strijelce'. Poželio da bude pjevač. To su bili divni momci i dali su zaista dosta od sebe". 

Novinar: Ajdin Balićevac

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.