31.5.2024. 8:00
0
Zlatan Begić: Sad mi je žao što ja nisam bio kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH, jer da jesam, išao bih sve do Strazbura i dokazao da je cijeli ovaj proces urađen na neustavan način
Sudija Ustavnog suda BiH izabran je na neustavan način, rekao je sinoć gostujući u emisiji "7 plus" Hayat televizije zastupnik DF-a u Parlamentu BiH i profesor ustavnog prava Zlatan Begić, komentarišući izbor Marina Vukoje za novog sudiju Ustavnog suda BiH.

Begić je kazao da, osim što Ustav propisuje da Zastupnički dom Parlamenta FBiH bira sudiju ili sudije Ustavnog suda, također treba imati u vidu i ustavni princip jednake dostupnosti javnih funkcija za sve one kandidate koji ispunjavaju bilo Ustavom, bilo zakonom propisane uslove.

To znači, pojašnjava Begić, da se ne može spriječiti bilo koji kandidat koji ispunjava uslove da se o njemu izjasni organ koji bira, u ovom slučaju Zastupnički dom.

- Imali smo, dakle, Komisiju koju Ustav uopšte ne prepoznaje, kršenje Poslovnika, promjene sastava Komisije, koja je služila kao ventil koji treba da propusti samo jednog, tj. podobnog kandidata.

Sad mi je žao što ja nisam bio kandidat, jer da jesam - išao bih sve do Strazbura i dokazao da je cijeli ovaj proces urađen na neustavan način - ističe Begić.

Upitao je zašto je Trojka toliko insistirala na izboru Marina Vukoje te kakav je njihov interes u tome?

- Ja ne mogu a da se na zapitam zašto je Trojka toliko insistirala da kreira sastav Ustavnog suda u kontekstu priče njihove povezanosti s narko kartelima.

Ne smije se zaboraviti da je Ustavni sud posljednja sudska instanca ove zemlje po osnovu apelacione jurisdikcije i u pojedinačnim predmetima koji se vode pred redovnim sudovima.

Dakle, da li se na ovaj način, a vjerujem da ćemo uskoro imati priliku da i to vidimo, pojedini članovi Trojke, koji su bili vrlo navalentni da Marina Vukoju postave na tu poziciju, imali i direktan vlastiti interes - naveo je Begić.

Dodao je kako mu se čini da u ovom imenovanju svako ima svoj interes - kako HDZ, tako i članovi Trojke, i da je više nego vidljiva njihova ljubav prema HDZ-u.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.