23.5.2024. 18:07
0
Nikšić nakon usvajanja Rezolucije: Njome se dodatno štiti istina o Srebrenici jasno definirana u presudama
Generalna skupština UN-a danas je izglasala Rezoluciju „Međunarodni Dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici“ kojom je 11. juli označen kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Zbog onih koji uporno negiraju tu činjenicu, bilo je nužno usvojiti ovakvu Rezoluciju. Hvala svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija koje su prepoznale značaj Rezolucije i glasale za njeno usvajanje", naveo je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Dodao je da je u Srebrenici počinjen genocid što je utvrđeno pravosnažnom presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu te da tu pravnu činjenicu ne može niko osporiti bez obzira koliko se pojedinci trudili da genocid svedu na „strašan zločin“.

"Strašan zločin je tragedija koja se desila prije par dana u Tuzli, nedavno u Gradačcu ili prošle godine u Beogradu, ali u Srebrenici je bio genocid. Rezolucija o genocidu u Srebrenici prvenstveno je bez sumnje ljudski i civilizacijski čin. Danas je poslana važna lekcija počiniteljima, zločincima i onom dijelu čovječanstva koje još uvijek ne zna razliku između dobra i zla.

Nažalost, danas smo svjedoci da se slični zločini dešavaju i u drugim dijelovima svijeta, iako iz dubine duše želim da nikada neka nova generacija ne doživi sudbinu srebreničkih žrtava", navodi Nikšić.

Rezolucija je stoga snažna ljudska, moralna i politička poruka pojedincima koji bježe od odgovornosti, poruka politikama revizionizma i afirmacije zla, što može dovesti do njegovog ponavljanja, dodaje. Ona je čin suštinskog i simboličnog iscjeljenja, ograda od negiranja, sjećanje.

"Srebrenica nije ničija retorika, ničije mišljenje, ničija generalizacija, interpretacija. Srebrenica nije osuda cijelog jednog naroda kako se to zlonamjerno nastoji kontinuirano predstaviti u okviru ciljane propagande. Nema kolektivne krivice, postoje samo zločin, počinitelji i njihovi nalogodavci", istakao je.

Dalje kaže da je Srebrenica istina koju moramo stalno naglas izgovarati, ne da bismo se vraćali u prošlost, već da bismo brinuli o budućnosti.

Podsjetio je da će iduće godine biti trideset godina od počinjenja genocida u Srebrenici.

"Kao i svaka do sada, bit će to još jedna tužna godišnjica za porodice koje još traže svoje nestale. Porodice su ubijene, osakaćene, nestale, životi uništeni. Preživjeli su ostali da žive sa traumama tražeći tijela svojih najbližih, tražeći pravdu, zagovarajući istinu, opovrgavajući laži koje iznova otvaraju stare rane. Rezolucijom se dodatno štiti istina o Srebrenici jasno definirana u presudama - ni pedalj dalje od toga", istakao je prmeijer FBiH.

Poručuje da je UN prije trideset godina zakazao u Srebrenici, a da su danas donošenjem Rezolucije u ovoj najbitnijoj međunarodnoj oganizaciji dokazali da se sa kobnim greškama mogu suočiti.

"Nadam se da će doći dan kada će nove generacije u našem okruženju prihvatiti istinu kao katarzu i kao čin skidanja okova zla koje tako nasilno njihove trenutne političke elite nameću svom narodu. Srebrenica je ogledalo u kojem svi testiramo svoju ljudskost, svoju istinoljubivost i pravednost. To što je nekim pogled u ogledalo ružan, krivica je njih samih", zaključio je premijer FBiH Nermin Nikšić na Facebooku.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.