2.7.2024. 21:14
0
Michel: Crna Gora treba ostati na evropskom putu ne samo na riječima
EU računa da će Crna Gora zadržati pozitivan reformski zamah i ostvariti rezultate na strateškom putu prema EU ne samo na riječima nego i djelima svih političkih aktera, saopćeno je iz ureda predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.

“EU računa na to da će Crna Gora zadržati pozitivan reformski momentum i ostvariti rezultate na strateškom putu prema EU, ne samo na riječima, već i djelima svih političkih aktera, u skladu s ciljem te zemlje da se pridruži EU kao sljedeća država članica”, stoji u saopćenju objavljenom nakon Michelova susreta s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem, prenosi Hina.

“Postoji novi zamah u procesu proširenja EU-a i Crna Gora kao predvodnik u pristupnom procesu ima stvarnu priliku za napredak. To ne treba propustiti niti uzeti zdravo za gotovo”, dodaje se.

Michel se sastao s Milatovićem u Bruxellesu, umjesto u Crnoj Gori, kao što je bilo ranije predviđeno, jer je predsjednik Evropskog vijeća odgodio posjetu nakon što je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Jasenovcu.

Skupština Crne Gore u petak je na inicijativu prosrpske i proruske desnice usvojila rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen.

Rezoluciju je podržao 41 zastupnik vlasti dok opozicija i jedan dio vladajućih zastupnika napustio dvoranu tako da gotovo polovina od ukupno 81 zastupnika nije prisustvovala glasanju.

U oštrom odgovoru hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova navelo je između ostalog da će usvajanje rezolucije usporiti crnogorsku integraciju u EU, te je pozvalo Podgoricu da procesuira ratne zločine koji su se dogodili prilikom opsade Dubrovnika, podsjeća Hina.

“Dobrosusjedski odnosi ostaju bitnim elementom procesa pristupanja i ne bi ih se smjelo ugroziti”, navodi se u Michelovu saopćenju i dodaje kako on “cijeni Milatovićev angažman u tom pogledu”.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.