5.12.2023. 15:12
2
Advokat Tomić o brutalnom ubistvu Vanje: Kada ubije država, ona se trudi da nikada ne dokaže ubistvo. Dženan Memić, David Dragičević, Ivona Bajo, to su sve propusti policije
Brutalno ubistvo 14-godišnje Vanje Gorčevske iz Sjeverne Makedonije, šokiralo je region.

Podsjećamo, ona je oteta i ubijena 27. novembra, a njeno tijelo pronađeno je sedmicu dana kasnije u jednom zaseoku nadomak glavnog grada Sjeverne Makedonije. Osumnjičeno je petoro ljudi, među kojima i njen otac.

Detalji

Kako piše Večer, motiv ubistva mlade Vanje Đorčevski (14) iz Skoplja bio je, vjeruju istražitelji, novac, a u ubistvu je najgore to što je u slučaj umiješan i njen otac. Kako prenosi Večer, on je komunicirao s glavnim osumnjičenim za njenu otmicu i ubistvo Ljupčom Palevskim Palčom.

Prema informacijama policije, Vanjina majka je prodala stan i upravo su sredstva od tog stana bila motiv za iznudu.

Tužitelj Gavril Bubevski je rekao da je djevojčica oteta na ulazu u zgradu.

Otac otete i ubijene 14-godišnjakinje podijelio je s ubicama  informacije o tome kada će i kako Vanja izaći iz kuće, kako bi organizirana grupa koju je predvodio Palevski mogla iznuditi novac od majke, rekao je ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski. Vanja je oteta vozilom nestalog, a potom i ubijenog Panča Žižovskog koji je bio u nerazjašnjenoj vezi s jednim od petorice osumnjičenih, navodi Večer.

"Upravo tim vozilom je maloljetnica odvedena nakon što je, prema izjavama osumnjičenih, otac organizatoru dao informaciju o danu i vremenu njenog izlaska iz kuće“, rekao je ministar Spasovski.

Organizator ubistva Palevski, kojeg je ministar nazvao monstrumom, bio je taj koji ju je upucao, rekao je.

"Glavni organizator i izvršitelj koji je 27. novembra ubio Vanju iz pištolja, negdje oko 10 sati, uplašio se dokaza koje je policija mogla pronaći u već započetoj istrazi nakon prve prijave počinjenog krivičnog djela. Mogu obećati da ćemo ja i institucija učiniti sve da ovu osobu ili ovo čudovište privedemo pravdi čim kroči na naše tlo", rekao je ministar Spasovski.

Glavni javni tužitelj Skopskog javnog tužiteljstva Gavril Bubevski rekao je da je, prema izjavama privedenih, organizirana grupa odlučila ubiti djevojčici i svejedno od majke zahtijevati novac. Tačnije vrijeme ubojstava bit će poznato nakon što stignu rezultati obdukcije, koja je jučer završena.

Dugogodišnji advokat Duško Tomić je govorio za naš portal o ovom slučaju.

"Ima jedan sjajan film koji je napravio sjajan režiser 'Smrt na Balkanu' se zove i Emir Hadžihafizbegović je u glavnoj ulozi. Čini mi se da je Balkan sav u tom filmu. Lakše je umrijeti i ubiti nego kupiti jednu čokoladu i to je direktno posljedica tragičnih ratova na ovim prostorima i porasta strašnog nasilja na ovim prostorima. Danas je nasilje stil života. Više nije nasilje kao nekada bilo izuzetak ili sporedni događaj, danas je to redovni život. Iz toga razloga, ova ubistva koja se događaju, pa i ovo u Sjevernoj Makedoniji, više ne mogu nikoga iznenaditi", govori na početku razgovora Tomić.

Navodi da je jedna stvar evidentna. 

"Da je broj ubistava u kojima učestvuje sve više djece govori da se smanjuje, pod jedan, broj godina i sve su nam više u delikvenciji i zločinima, sa sve manje godina. Druga stvar, sve je suroviji i brutalniji odnos roditelja prema vlastitoj djeci. Kada govorimo o policijama, one su nekada imale visok ugled u društvu, a danas je to profesija koja nema nikakav ugled i koja je srasla sa kriminalom. Mali broj čestitih policajaca ne mogu opstati i odlaze i napuštaju organe gonjenja, a sve viši broj je onih koji ulaze u policiju sa sumnjivom prošlošću i ulaze profesionalni ratnici koji su ubijali na ovim prostorima četiri godine", kazao je Tomić.

Dodao je da je iz tih razloga, sve pod upitnikom, ali da treba to iz svih uglova posmatrati. 

"Zaboravili smo slučaj strašnog zločina nad Ivonom Bajom u Bijeljini, djevojčica prvi razred koja je ubijena a prikazano je da je sama pala sa bicikla i ubila se, to je policijska verzija. Nemojte zaboraviti slučaj dječaka kojeg je ubio visoki politički funkcioner, a osuđen je neki čovjek koji je rekao da on nije ubio, nego da je preuzeo ulogu. Nemojte zaboraviti slučaj Davida Dragičevića koji do danas nije rasvijetljen, Dženana Memića, to su sve propusti policije. Sve smrti nakon nestanka, umrlih ili ubijenih, su sumnjive i sve one nose to pitanje uloge države, odnosno policija. Ukoliko se nikada ne otkriju takvi slučajevi, odnosno, ne rasvijetle se, onda je sve veća vjerovatnoća da je unutra umiješana policija. Zašto? Zato kada država ubije, ona se trudi da u početku uništi dokaze i nikad se ne dokažu ubistva. Osim ako nekada progovore pripadnici službi kojima dokipi sve i tako se otkrivaju stvari", zaključio je u razgovoru za Source portal advokat Tomić.

(Ajdin B.)

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.