22.5.2024. 17:25
0
Šveđani upozoravaju NATO: Putin želi otok Gotland
FOTO: google maps
Ruski predsjednik Vladimir Putin bacio je oko na švedski otok Gotland, upozorio je šef švedskog ministarstva odbrane Micael Byden.

Gotland, najveći švedski otok koji se po veličini može usporediti s Rhode Islandom, strateški je smješten usred Baltičkog mora – između Stockholma i ruske eksklave Kalinjingrad.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je plan za proširenje teritorijalnih voda u Baltičkom moru, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost.

"Siguran sam da Putin s oba oka gleda na Gotland. Putinov cilj je steći kontrolu nad Baltičkim morem”, rekao je Byden, vrhovni zapovjednik švedskih oružanih snaga, prenose Vijesti.ba.

Nakon demilitarizacije 2005., Švedska je 2016. ponovno uvela stalne trupe na Gotlandu, nakon ruske aneksije ukrajinskog Krimskog poluotoka. Švedska je također postala najnovija članica NATO-a u martu, što znači da je pokrivena članom 5. saveza, koji jamči da sve ostale članice stanu jedne drugima u odbranu ako budu napadnute.

"Ako Putin napadne Gotland, može zaprijetiti zemljama NATO-a s mora. To bi bio kraj mira i stabilnosti u nordijskoj i baltičkoj regiji", rekao je Byden.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.