15.6.2024. 9:40
1
SAD se spremaju privremeno ukloniti pristanište za brodove kod Gaze
Američka vojska se sprema da privremeno ukloni svoj humanitarno pristanište uz obalu Gaze zbog očekivanih stanja na moru, rekao je američki zvaničnik u petak, što je najnoviji izazov naporima koji su ometeni lošim vremenom otkako je postavljen u maju, javio je Reuters.

Plutajući američki vojni mol kod Gaze upravo je nastavio sa dopremanjem humanitarne pomoći u enklavu nakon što je proces obustavljen tokom vikenda. Zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da će pristanište vjerovatno biti premješteno u izraelsku luku Ashdod dok se stanje na moru ne poboljša.

Pomoć je počela pristizati preko pristaništa koje su Sjedinjene Države izgradile 17. maja, a Ujedinjene nacije su saopštile da su prevezle 137 kamiona pomoći u skladišta, oko 900 metričkih tona, prije nego što su SAD 28. maja objavile obustavu rada kako bi se izvršile popravke.

Ujedinjene nacije su u petak saopštile da još uvijek nisu nastavile transport pomoći s pristaništa do skladišta Svjetskog programa za hranu UN-a.

„Naše kolege iz sigurnosti i dalje rade na tome da se ponovo uspostave sigurni uslovi za humanitarni rad“, rekao je zamjenik portparola UN-a Farhan Haq.

Predsjednik SAD-a Joe Biden najavio je u martu plan za postavljanje pristaništa za isporuku pomoći u Gazi zbog raširene gladi. Procjenjuje se da će pristanište koštati stotine miliona dolara u prvih 90 dana i uključivati oko 1.000 američkih pripadnika.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.