15.6.2024. 10:21
0
NATO odobrio plan za ubrzavanje sigurnosne pomoći i obuke za ukrajinsku vojsku
Ministri odbrane NATO-a u petak su odobrili plan za pružanje dugoročne sigurnosne pomoći i vojne obuke Ukrajini, javio je AP.

Zapadne pristalice Kijeva uglavnom su koncentrisale svoje napore kroz Ukrajinsku kontakt grupu za odbranu koju vodi Pentagon, forum sa oko 50 zemalja za prikupljanje oružja i municije koja je ratom razorenoj zemlji najpotrebnija.

Novi plan bi predstavljao komplementaran napor. Najavljujući taj potez nakon što je predsjedavao sastankom ministara odbrane u Briselu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će sjedište napora biti u američkoj vojnoj bazi u Wiesbadenu u Njemačkoj i uključivaće skoro 700 ljudi.

On je rekao da bi to pomoglo da se organizuje obuka ukrajinskog vojnog osoblja u zemljama članicama alijanse, koordinše i planira donacije opreme koja je potrebna Kijevu, te da se upravlja transferom i popravkom tog vojnog materijala.

Stoltenberg je izrazio nadu da će se američki predsjednik Joe Biden i njegove kolege dogovoriti na samitu od 9. do 11. jula u Washingtonu da održe nivo finansiranja za vojnu podršku koju su pružili Ukrajini otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. On to procjenjuje na oko 40 milijardi eura vrijedne opreme svake godine.

„Još nemamo dogovoro tome“, rekao je novinarima nakon sastanka u petak.

(NAP)

NATO
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.