24.9.2024. 9:32
2
Vučić odlikovao ambasadora Rusije zbog glasanja protiv Rezolucije
FOTO: Screenshot/instagram/@buducnostsrbijeav
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dodijelio je Orden srpske zastave prvog stepena Vasiliju Nebenziji, ruskom ambasadoru u UN-u, u znak zahvalnosti Rusiji što je bila "na strani Beograda" tokom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj sjednici UN-a.

Rezolucijom u maju je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici te je osuđeno svako negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine.

Za rezoluciju su glasale 84 od 193 države članice UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.

"Vidim da su neki poludjeli zbog toga što mi odlikujemo ljude koji su štitili međunarodno pravo i Srbiju. To je naša stvar i naš unutrašnji akt", kazao je jučer Vučić u New Yorku, gdje čeka početak 79. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.



Osim Vasiliju Nebenzji, Aleksandar Vučić je uručio priznanja i njegovim zamjenicama, Ani Jevstignjejevoj i Mariji Zbolockajoj, kojim je propao Orden srpske zastave drugog stepena.

"Još jednom vam želim zahvaliti na prijateljskim odnosima koje razvijamo, za vašu pomoć koju ste nam pružili ovdje u New Yorku prilikom rasprave o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Nadam se da možemo dodatno ojačati saradnju između naših naroda i naših zemalja do razine kojom ćemo svi biti zadovoljni.

Hvala vam još jednom, to je bio jako težak posao, ja to mnogo cijenim i od nas uvijek možete očekivati isto. Želim vam svaki uspjeh i svako dobro, ovo je za mene bila velika čast", napisao je Vučić na Instagramu i podijelio fotografije dodjele odlikovanja.
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.