21.6.2024. 11:44
0
Kosovo prijavilo Srbiju zbog nacionalističkog i rasističkog ponašanja navijača
Nova utakmica, nove ružne scene na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Njemačkoj. Shodno tome, nastavljen je i "rat" saopćenjima...

Slovenija i Srbija jučer su podijelile bodove u Minhenu, a u nekoliko navrata sa tribina su se čuli povici kojima su navijači Orlova vrijeđali Kosovo. Uz to, na tribinama je bila jedna parola koja se nije svidjela čelnicima Saveza smještenog u Prištini.

Stoga je Fudbalski savez Kosova poslao žalbu UEFA-i zbog nacionalističkog i rasističkog ponašanja navijača Srbije.

- Fudbalski savez Kosova obavještava javnost da je pripremio sljedeću žalbu UEFA-i na ponavljanje ponašanja sa nacionalističkom i rasističkom retorikom srpskih navijača na utakmici Grupe C EURO 2024 između Slovenije i Srbije, koja je održana u četvrtak u Minhenu.

FSK najoštrije osuđuje nacionalističke poruke i postavljanje srpske zastave sa mapom Kosova i natpisom "Nema predaje". Ponavljanje ovakvog ponašanja na fudbalskim stadionima, čak i nakon prethodnih kazni UEFA, neprihvatljivo je i zahtijeva veću rigoroznost organa UEFA-e za donošenje odluka.

Poruke sa šovinističkom retorikom su skandalozne, protivriječne vrijednostima koje sport prenosi i podriva osnovne principe UEFA-e. Još jednom pozivamo organe UEFA-e da budu rigorozniji protiv ponavljanja ovakvih neprijateljskih poruka prema našoj zemlji, kao ravnopravnoj članici sa svim ostalim zemljama u evropskoj fudbalskoj porodici.

Također, molimo organizatore da pojačaju oprez kako bi spriječili pojavljivanje ovakvih poruka.

FSK će nastaviti da promoviše prave vrijednosti fudbala i jedinstvo i poštovanje svih uključenih u fudbal - piše u saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici FKS.

(Ajdin B.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.