15.6.2024. 9:55
0
Derbi dana na Euru od 18:00 sati igraju Španija i Hrvatska
Danas su, u okviru Evropskog prvenstva, na rasporedu tri utakmice grupne faze, od toga jedna iz grupe A i dvije iz grupe B. Sve utakmice možete pratiti u direktnom prenosu u programima BHRT-a.

U 15h na stadionu u Kelnu, u sklopu prvog kola A grupe, sastaju se Mađarska i Švicarska.

Biće to njihov prvi dvoboj na velikim takmičenjima nakon 86 godina, odnosno utakmice na Svjetskom prvenstvu 1938. godine, kada su Mađari slavili 2:0.

Ipak, blagi favorit je Švicarska, koja je dobila šest od posljednjih devet utakmica protiv Mađarske. Posljednje dvoboje igrali su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, kada je oba dvoboja dobila Švicarska.

U 18h, u okviru prvog kola B grupe, snage će odmjeriti Španija i Hrvatska na stadionu u Berlinu.

Biće to 11. međusobna utakmica Vatrenih i Furije, a kroz povijest Hrvatska nije dobro prolazila u tim dvobojima. Tri puta su Vatreni pobijedili, šest puta izgubili od Španaca, a jedna je utakmica završila neodlučeno.

Prvu utakmicu Hrvatska i Španija odigrale su u martu 1994. godine, bio je to prijateljski susret u kojem su hrvatski fudbaleri pobijedili 2:0. Nakon toga su Španci u novoj prijateljskoj utakmici 1999. godine pobijedili 3:1, a godinu kasnije još jedna prijateljska utakmica je završena bez pobjednika (0:0).

U junu 2006. Španci su pobijedili, ponovo u prijateljskoj utakmici, 2:1, a svi preostali susreti odigrani su na velikim takmičenjima.

Prvi put na evropskim prvenstvima ove dvije reprezentacije susrele su se u junu 2012. godine i tada je Španija slavila rezultatom 1:0. Za taj poraz Vatreni su uzvratili četiri godine poslije, kada su pobijedili u grupi na Euru 2:1.

Nakon Svjetskog prvenstva 2018. godine, na kojem je Hrvatska osvojila istorijsko srebro, Dalićevi izabranici upisali su katastrofalan poraz od Španije 0:6 u Ligi nacija, a za to su im Hrvati uzvratili u zimu iste godine, kada je Hrvatska na svom terenu svladala Špance 3:2 i bila je to njihova posljednja pobjeda nad Furijom.

U posljednja dva međusobna ogleda slavili su Španci, prvo na prošlom Euru u ludoj utakmici u osmini finala 5:3, a nakon toga su pobijedili nakon raspucavanja jedanaesteraca 2023. godine u finalu Lige nacija.

U 21h igra se druga utakmica u okviru B grupe na stadionu u Dortmundu. Sastaju se Italija i Albanija.

Ako gledamo dosadašnje rezultate ove dvije momčadi, Azuri bi trebali slaviti jer od njihovog prvog dvoboja, u novembru 2014. godine, odigrali su četiri utakmice, a oni su dobili sve četiri, u kojima su dali sedam golova i primili jedan.

Prednost momčadi koje s klupe vodi Silvinjo mogla bi biti ta da njegovi igrači jako dobro poznaju Italijane, jer veliki dio njihovih reprezentativaca igra u Seriji A.

(NAP)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.