21.6.2024. 16:10
0
U pogonu i termoelektrane Kakanj i Tuzla: Potpuna stabilizacija snabdijevanja strujom očekuje se u večernjim satima
Napajanje električnom energijom u Bosni i Hercegovini uspostavljeno je u većem dijelu države. U Sarajevu su pojedini dijelovi još bez struje, a potpuna stabilizacija se očekuje u narednim satima.

Do nestanka struje u Bosni i Hercegovini došlo je u 12:25 sati, a osim BiH, bez električne energije su ostali dijelovi Hrvatske, Crna Gora i Albanija.

Iz Nezavisnog operatora sistema su istakli da je do kvara došlo na području između Grčke i Albanije, ali da se prelilo na cijelu regiju. Detalji kvara naknadno će se utvrđivati u narednim sedmicama.

Elektroprivreda BiH je, kako bi stabilizirala situaciju, u pogone stavila hidroelektrane i termoelektrane.

Blok u Termoelektrani Kakanj trebao bi biti u pogonu u 18 sati. Oba bloka Termoelektrane Tuzla trebala bi večeras, oko 20 sati, biti u pogonu. Tada se očekuje potpuna normalizacija snabdijevanja električnom energijom u FBiH.

Istraga.ba je objavila da je nakon raspada elektroenergetskog sistema došlo do drastičnog porasta cijena električne energije na mađarskoj berzi. Od 19 do 20 sati berzovna cijena jednog megavata iznosi 371 euro.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.