21.6.2024. 15:48
0
Procurile nezvanične informacije: Evo kako je došlo do kolapsa elektroenergetskog sistema u regionu
Danko Blažević iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava govorio je na press konferenciji o nestanku električne energije u većim dijelovima Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije...

"Za ovakve incidente se na evropskoj razini osnivaju radne skupine koje istražuju ovakve stvari. Takve istrage traju šest mjeseci", rekao je Blažević, te nastavio:

"Neki dalekovod između Grčke i Albanije je ispao i onda su se tokovi poremetili. Ali to nije službeno, to su za sada preliminarne informacije", rekao je, pa dodao: "Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od toga".

"Bez struje je ostalo sve južnije od Zadra i Ličkog Osika. Ne znamo tačan broj kućanstava. Ne bi smjela postojati mogućnost da neki dijelovi Dalmacije ne dobiju struju nazad", dodao je.

"Normalizacija se provodi da mi u prijenosu uključujemo mrežu i prosljeđujemo napon na distribuciju, a onda ona proslijeđuje dalje", rekao je.

"Vjerujem da su se u nekim rubnim dijelovima Slavonije također dogodili ispadi zbog poremećaja u BiH, ali nisam vam siguran s tom informacijom", dodao je.

"Nikad u historiji, ni u ratno vrijeme. Dalmacija je 73 puta ostala bez napajanja jer su u to vrijeme Dalmacija i Hercegovina bili u otočnom pogonu. Događaju se veliki raspadi, nedavno je cijeli Ekvador ostao bez struje, cijela Italija je ostala bez napajanja"

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.