19.6.2024. 14:39
1
Cvijanović o sankcijama: "Žele sudbinu Srba staviti u ruke onih koji sa puškom prijete etničkim čišćenjem"
Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je novi paket američkih sankcija pravnim licima iz Republike Srpske "nastavak pritiska, koji sve više liči na lični obračun, a ne na neki produktivni politički pristup, jer poenta ovih sankcija nije u zaštiti BiH".

Na pitanje Srne da prokomentariše uvođenje američkih sankcija pravnim licima u RS, Cvijanović je odgovorila da je očito da su "priče o evropskoj budućnosti floskule, a da je suština pritisaka kojima je izložena Republika Srpska namjera da se njeno rukovodstvo natjera da prihvati unitarnu i antidejtonsku BiH".

- Tako nešto nije moguće prihvatiti, jer bi to značilo da sudbinu našeg naroda prepuštamo u ruke onih koji nam javno, sa neskrivenom mržnjom i puškom u ruci, prijete etničkim čišćenjem iz BiH, poručila je Cvijanović.

Ona je naglasila da to "što se ratnohuškači ohrabruju, a kažnjavaju oni koji pozivaju na mir, svjedoči o stvarnim namjerama onih koji uvode ove sramne sankcije".

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija uvela je sankcije za sedam subjekata, te vlasnika Infinity grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije Kaldera Milenka Čičića koji predstavljaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu, saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

U saopštenju je navedeno da je sankcionisana mreža koju čine sedam subjekata - Infinity International grupa, "Prointer", "Kaldera", Infinity media, K-2 audio servis, Una World Network i Sirius 2001 i dva pojedinca Đurić i Čičić.

(Erna H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.