18.6.2024. 11:01
0
Suljagić najavio razgovore o uklanjanju sadržaja s Facebooka koji negiraju genocid u Srebrenici
FOTO: screenshot
Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, nedavno je govorio o dokumentima o genocidu u Srebrenici u kontekstu izučavanja u obrazovnom sistemu, ali i o uklanjanju sadržaja o negiranju genocida s društvenih mreža.

Istakao je dva sačinjena dokumenta, koji bi se trebali izučavati u srednjim školama i na fakultetima.

Jedan se zove "Hrestomatija bosanskog genocida", a drugi "Prijedlog dokumenta za izradu nastavnih planova i programa za izučavanje genocida u Srebrenici".

Tačnije, jedan će biti namijenjen fakultetima, a drugi srednjim školama koji je u procesu razgovora sa dva kantonalna ministarstva obrazovanja.

"Ovdje će u Sarajevu biti održan jedan veliki, svjetski skup tzv. factcheckersa i tu ćemo prvi put imati priliku da se obratimo ljudima koji su na visokom nivou TikToka, X-a, Facebooka te ćemo početi razgovore o tome kako da se sadržaji koji negiraju genocid u Srebrenici, po ugledu na to kako se negiraju sadržaji koji negiraju Holokaust, uklone sa društvenih medija. Da ljudi koji negiraju genocid nemaju pristup tome, da se promijeni algoritam...Ali, ja vam dajem riječ da ćemo u idućih pet do 10 godina 'zapušiti usta'. Morat će praviti svoje mreže tamo i objavljivati to u Kragujevcu ili Valjevu, u Klagenfurtu to već neće moći", naveo je Suljagić na održanom "Forumu Rezolucija o Srebrenici - Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995."

Pored toga, govorio je i o borbi za nekažnjavanja negiranja genocida te je naveo kako će prije neko otići u zatvor u Njemačkoj zbog toga, nego u BiH.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.