28.6.2024. 18:19
0
Počeo Forum u Dubrovniku: Stižu O'Brien, Schmidt, Lajčak, Konaković ...
U Dubrovniku je otvoren 17. međunarodni Forum pod sloganom "Opasni tjesnaci i sigurni prolazi".

Na Forumu, koji se održava danas i sutra, će sudjelovati i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković , na poziv ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana.

Prvog dana Foruma, šef bh. diplomatije će prisustvovati svečanoj večeri, koju za sudionike Dubrovnik Foruma priređuje predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Predviđeno je da Konaković u subotu sudjeluje na otvaranju 17. izdanja Dubrovnik Foruma te panelu lidera, koji sudjeluju na ovoj konferenciji.

U okviru Dubrovnik Foruma 2024, održati trilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Republike Turske Hakana Fidana te ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana. Na sastanku će se razgovarati o političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi te planovima i suradnji u trilateralnom formatu. Nakon sastanka Konaković, Fidan i Grlić Radman održat će konferenciju za novinare.

Najavljen je dolazak komesara Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, posebnog izaslanika EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, pomoćnika američkog državnog tajnika zaduženog za europska i euroazijska pitanja Jamesa O'Briena te predsjednika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.

Na forum bi trebali stići i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ministri vanjskih poslova Albanije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Sjeverne Makedonije, pa i ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.