25.9.2024. 15:23
0
Lažne dojave o bombama na Sarajevskom aerodromu: Kakav se protokol primjenjuje u ovakvim situacijama i kakav uticaj na rad aerodroma imaju lažne dojave?
Nedavne lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama na raznim javnim mjestima u Sarajevu izazvale su zabrinutost među građanima.

Iako lažne dojave nisu nešto s čim se građani u Sarajevu nisu susretali, ipak su u posljednjih nekoliko dana postale učestalije. Sve je započelo prije dva dana lažnom dojavom o bombi na prostoru Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Dok su jučer na meti bili veliki tržni centri SCC, Aria Mall i Importanne, gdje je također utvrđeno da su dojave bile lažne.


Prijeteća poruka

Nakon pregleda su se oglasili s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

"Nakon zaprimljene anonimne dojave o navodnom postavljanju eksplozivnih naprava na prostoru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, nadležne službe su odmah poduzele sve potrebne mjere u skladu s važećim sigurnosnim protokolima.

Obavljen je detaljan kontradiverzioni pregled aerodromskih kapaciteta i utvrđeno je da se radi o lažnoj dojavi. U saradnji s nadležnim sigurnosnim agencijama, osigurana je potpuna sigurnost svih putnika i zaposlenih na aerodromu.

Letovi se nastavljaju odvijati po planiranom redu letenja, uz moguća manja kašnjenja zbog provođenih sigurnosnih mjera. Molimo građane za razumijevanje i zahvaljujemo na iskazanom strpljenju", saopćili su iz Sarajevskog aerodroma. 

Povodom ovog slučaja, kontaktirali smo Međunarodni aerodrom Sarajevo i uputili im sljedeća pitanja:

1. Možete li nam objasniti protokol koji se primjenjuje u ovakvim slučajevima? Da li ste nakon ovog incidenta planirali dodatne mjere za povećanje sigurnosti?

2. Da li ste u saradnji sa nadležnim sigurnosnim agencijama već započeli istragu o tome ko stoji iza lažnih dojava?

3. Kakav je bio uticaj lažne dojave na operativne aktivnosti aerodroma i letove? Jesu li drugi letovi bili odgođeni ili otkazani?

4. Da li postoji porast u prijetnjama terorističkog karaktera ili lažnim dojavama u proteklih nekoliko godina?

Njihove odgovore prenosimo u cijelosti.

"1. U skladu s relevantnim propisima, u slučaju anonimne dojave koja se odnosi na područje aerodroma, na snagu stupa Plan djelovanja za krizne situacije predviđen za slučajeve nezakonitog ometanja. Ovaj plan je izrađen u skladu sa Međunarodnim propisima ICAO-a (Organizacija međunarodne civilne avijacije), i ECAC (Evropska konferencija za civilno zrakoplovstvo), koji se primjenjuje na svim europskim i svjetskim aerodromima. Također je usklađen sa Programom sigurnosti civilnog zrakoplovstva BiH  i Programom sigurnosti Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te Planom mjera za krizne situacije koji definira konkretne korake i postupke koje nadležne službe poduzimaju u ovakvim vanrednim okolnostima. 

Cilj plana je osigurati efikasnu i koordiniranu reakciju svih relevantnih subjekata kako bi se spriječila daljnja eskalacija prijetnje i smanjile potencijalne posljedice po sigurnost civilnog zrakoplovstva.

Nadležne institucije, uključujući sigurnosne agencije, policiju i aerodromske službe, u skladu sa svojim ovlaštenjima provode niz mjera, uključujući evakuaciju, pretragu lokacije, izolaciju područja i, ukoliko je potrebno, neutralizaciju prijetnje. Ove radnje se provode prema utvrđenom protokolu koji osigurava brzu reakciju i maksimalnu sigurnost putnika i osoblja aerodroma.

Što se tiče dodatnih sigurnosnih mjera, one se primjenjuju u skladu s procjenom povećanog nivoa prijetnje, uz postupanje prema unaprijed utvrđenim procedurama.

2. Nadležne sigurnosne agencije, koje su zadužene za provođenje istrage, odmah su obaviještene i trenutno su u toku aktivnosti usmjerene ka identifikaciji odgovornih za lažne dojave.

3. Lažna dojava o postavljanju eksplozivnih naprava na Međunarodnom aerodromu Sarajevo imala je ograničen uticaj na operativne aktivnosti aerodroma i letove. Nakon što su nadležne službe zaprimile anonimnu dojavu, odmah su preduzete sve potrebne mjere u skladu sa sigurnosnim protokolima. Detaljan kontradiverzioni pregled aerodromskih kapaciteta pokazao je da je dojava bila lažna. Iako su sigurnosne mjere privremeno usporile rad aerodroma, svi letovi su se nastavili odvijati prema planiranom redu letenja. Zabilježena su manja odstupanja u smislu kašnjenja pojedinih letova, ali nije došlo do otkazivanja.

4. U proteklom periodu evidentirano je nekoliko lažnih dojava na koje smo pravovremeno odreagovali"
, odgovorili su za Source iz Sarajevskog aerodroma.

(Aldin Barimac)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.