15.6.2024. 9:22
1
Putin kaže da se skoro 700.000 ruskih vojnika bori u Ukrajini
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak na televiziji da se skoro 700.000 Rusa bori u Ukrajini, javio je AFP.

„U zoni naše specijalne vojne operacije ima skoro 700.000“, rekao je Putin tokom televizijskog sastanka sa odlikovanim učesnicima ofanzive.

Putin je u decembru na konferenciji za novinare na kraju godine naveo brojku od 617.000 koji su učestvovali u borbenim operacijama. On je rekao da je od toga mobilisano 244.000.

Najnoviji podatak o broju vojnika dolazi nakon što je Rusija u maju pokrenula veliki kopneni napad na sjeveroistočnu ukrajinsku oblast Harkiv.

Moskva rijetko govori o gubicima tokom sukoba, koji i dalje naziva „specijalnom vojnom operacijom“. Posljednji put zvaničnu brojku dala je u septembru 2022. kada je rečeno da je 5.937 vojnika ubijeno u borbi.

Ali neke nezavisne analize i procjene zapadnih obavještajnih službi taj broj procjenjuju na desetine hiljada. Rusija ima prednost u ljudstvu u odnosu na Kijev. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy priznao je probleme s osobljem i „moralom“ u svojim redovima koji su često brojčano nadjačani.

Kijev je smanjio starosnu dob po kojoj muškarci mogu biti regrutovani i pooštrio kazne za one koji izbjegavaju poziv. „Moramo popuniti rezerve... Veliki broj (brigada) je prazan“, rekao je Zelenskiy za AFP u maju.

Zelenskyy je u februaru rekao da je oko 31.000 njegovih vojnika ubijeno u dvije godine rata.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.