28.9.2024. 14:31
0
Riječ struke: Jesu li Sarajevo i Željezničar oštećeni za penale protiv Borca i Zrinjskog
FOTO: screenshot
Haris Kaljanac, stručni konsultant Arene Sport BiH za suđenje, komentarisao je nekoliko spornih situacija iz posljednja dva kola Wwin lige Bosne i Hercegovine.

Prvi detalj dolazi sa sarajevskog derbija, lopta je u ruku pogodila Husu Karjaševića, a Admir Musić je smatrao da se ne radi o jedanaestercu. Kaljanac se složio sa tom odlukom.

"Kristalno jasna situacija. Kada ruka nije kažnjiva, onda kada dolazi iz neposredne blizine, a odbila se od protivničkog igrača. Ovdje lopta nikada ne bi došla do ruke da nije pogodila igrača ispred. Vidite da lopta ide nazad, i on je iznenađen. Da ga je lopta pogodila direktno iz šuta, onda je kazneni udarac. Odbila se od saigrača i došla do ruke. Lopta je našla ruku, a ne ruka loptu", pojasnio je Kaljanac.

Naredna sporna situacija je sa Grbavice i meča Željezničar - Zrinjki. Mario Tičinović je oborio Martina Mirčevskog u kaznenom prostoru, a glavni sudija Aleksandar Njegomirović nije dosudio penal za Željezničar. I VAR sudac Ermin Sivac je bio takvog mišljenja.

"Traje nedozvoljena borba za loptu od strane igrača bijelih. Glavni sudija, VAR sudija ili asistent su morali odreagovati dosta bolje. Ovdje nije bilo čak ni pregledanja situacije, ili nešto kratko. Ovo je kazneni udarac", smatra Kaljanac.

Najviše spornih detalja bilo je sa utakmice Borac - Sarajevo, koju je sudio Frano Jelić, a u VAR-kombiju je bio Miloš Gigović.

Penal za Borac, smatra Kaljanac, ispravno je dosuđen. 

"Ovdje vidimo da igrač bijelih pokušava udariti loptu, ali ona prolazi ravno i on ostvaruje kontakt sa igračem crvenih. Ovdje vidimo jasan kontakt i jasan kazneni udarac", govori Arenin konsultant za suđenje.

U finišu meča Boban Nikolov je oštro startovao na Nemanju Anđušića, koji je doživio tešku povredu, a Jelić je dodijelio samo žuti karton. 

"Imamo tešku povredu i odsustvo igrača. Hvala Bogu da nije upitna karijera. Koliko imam informaciju, dvije povrede u jednom startu. VAR je ovo morao pogledati. Ovo je direktan crveni karton. Za puno blaže prekršaje su se davali crveni kartoni", jasan je bio Kaljanac.

U 74. minuti nije dosuđen penal za Sarajevo, a trebao je biti.

"Ovdje su oba igrača ostvarila sve osim kontakta sa loptom. Nisu uopšte uspjeli ostvariti kontakt sa loptom. I ovdje je propušteno da se pregleda VAR. Da su pregledali, vjerujem da bi dosudili kazneni udarac", poručio je stručni konsultant Arene Sport, prenosi Sport1.

Elmir Pilav i Ognjen Valjić, koji su ranije redovno analizirali sporne situacije za Arenu Sport, nisu se pojavili u emisiji.

Komitet za sudije i suđenje u sastavu Hrvoje Turudić, Elmir Pilav, Robert Zrilić, Duško Vujičić, Adnan Alispahić i Miro Hrkać ovaj put se nije oglašavao, iako su - na iznenađenje svih - ekspresno izašli u javnost obznanjujući greške Irfana Peljte.

Aleksandar Njegomirović, koji je oštetio Plave za penal, delegiran je od strane gore navedenog Komiteta u VAR sobu za meč Široki Brijeg - Sarajevo. Njegov kolega Miloš Gigović bio je VAR sudija na susretu Borac - Sarajevo, a nagrađen je delegiranjem za mostarski derbi. 

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.